Lowboy

John Wray

Lowboy

Editorial: Anagrama, 2009

Una història de metro

Lowboy és la història d’un jove de 16 anys que intenta salvar el món de la seva fi, ocasionada per l’escalfament global. Però Will Heller, o Lowboy, com li agrada dir-se, és un noi especial, pateix esquizofrènia paranoide i recorre el metro de Nova York buscant a l’Emily, qui l’ha d’ajudar en la seva fita. La mare de Will, Violet, intenta trobar-lo amb l’ajuda del detectiu Ali Lateef.

En aquest intens relat ens trobem amb un noi que acaba de fugir del psiquiàtric en el qual ha estat intern dos anys i on ha decidit deixar de prendre la medicació que el mantenia en un “estat pla”, i que comença a buscar l’Emily, una noia que es veu atreta per la personalitat del jove. Lowboy es passeja per les línees de metro de Nova York, lloc on pot aïllar-se de la societat convencional, parlant amb gent i fugint dels personatges que l’assetgen mentre la seva mare, massa conscient de sí mateixa, calculadora i analítica, i Lateef l’intenten trobar abans que no faci res dolent.

Trobem en aquesta novel·la dues històries paral·leles que s’entremesclen entre elles. La primera és la que viu Lowboy mentre va recorrent el metro amb el propòsit de salvar el món, que no consisteix en altra cosa que en refredar el seu cos per refredar el món. I la segona és la que succeeix en la superfície, on la seva mare, que guarda un secret, també s’enfronta als seus problemes vitals mentre busca el seu fill.

Aquestes dues històries no deixen de representar la realitat que viuen moltes famílies amb fills adolescents, encara que en aquest cas les característiques pròpies d’aquesta etapa, com les conductes desafiadores, la importància de la sexualitat, el descobriment de la identitat i l’autonomia personal, són magnificades a través d’un trastorn de salut mental que li dóna un caire més fictici a aquest període de desenvolupament; i a la vegada l’autor crea un perfil psicològic que s’apropa bastant a la realitat que viuen molts afectats.

Lowboy és una lectura recomanable per la naturalitat amb la qual el lector pot visualitzar la ment d’una persona amb trastorn de salut mental, encara que segueix fent patent el mite de la violència representant el detectiu Lateef com una persona que remarca contínuament les males accions que podria arribar a fer el protagonista. A més, la raó per la qual Will entra en un psiquiàtric no deixa de ser la violència. Una dualitat que pot portar a confusió en quant a la realitat social del trastorn, però que es pot entendre com un al·licient per donar més intriga a la ficció.

Text: Laura López
Fundació Joia

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article