No hi ha res estipulat, el secret és que tothom faci el que vulgui

Jordi Bardolet i Pere Teixidor

Participants de les Parelles Artístiques

  • En Pere i en Jordi en un moment de l'entrevista
    En Pere i en Jordi en un moment de l'entrevista
  • En Pere Teixidor, artífex i codissenyador del material difusió
    En Pere Teixidor, artífex i codissenyador del material difusió
  • En Jordi Bardolet ha participat en totes les edicions
    En Jordi Bardolet ha participat en totes les edicions

El projecte Parelles Artístiques. Experiències creatives per a la Salut Mental de la Fundació  Centre Mèdic Psicopedagògic d'Osona (FCMPPO), arribava a la ciutat de Granollers el passat 18 de maig.

Es tracta d'una experiència que ja té 4 anys i que, ara, s’està estenent arreu de Catalunya. Un artista professional i un artista amateur, aquest darrer, usuari dels serveis de salut mental de la FCMPPO, es coneixen per realitzar un procés que culminarà en una peça artística. El resultat no és l'important. L'obra es troba en la relació que han establert.

Parlem amb en Pere Teixidor, coordinador del projecte i artífex del disseny de tot el material de difusió, fent parella amb un dissenyador emergent usuari dels serveis de salut mental.  I amb en Jordi Bardolet, artista amateur, que ha participat tots els anys en el projecte.

Pere, com sorgeix la idea de Parelles Artístiques?

Pere: Són idees que sempre surten per casualitats.  Fa quatre anys, el Centre Mèdic Psicopedagògic d'Osona va organitzar activitats per celebrar el Dia Mundial de la Salut Mental, que és a l'octubre, i una d’elles era convidar als usuaris a pintar quadres. Hi va haver molta participació.

L'any següent, la Isa Basset, que és la comissària de l'exposició, va parlar amb artistes d’Osona i aquests es van unir a la iniciativa. A partir de llavors, el projecte ha funcionat molt bé, cada any hi participen més parelles i els especialistes asseguren que és molt profitós a nivell terapèutic.

Des del punt de vista terapèutic i socioeducatiu, quins avantatges té treballar la creativitat amb l'art i fer-ho a quatre mans?

P: El resultat de l'obra és el de menys, no és la finalitat. L'important és la relació entre les dues persones. Però clar, aquest vincle és difícil d'explicar. La relació és immensa, màgica. Només ho pots comprovar si hi participes.

L'artteràpia de les parelles artístiques pren sentit en la relació que estableixen les persones.

Jordi, quina és la motivació que et va fer participar a les parelles artístiques?

Jordi: No me'n recordo. Però quan tenia 15 anys vaig fer un curs de pintura. Segurament per això m'hi vaig apuntar.

Quants anys fa que hi participes?

J: Des del principi. Ara anem cap a la cinquena edició, hi he participat cada any.

I com valores la idea de Parelles Artístiques?

J: Molt bona. S'ha d'agrair perquè ens ho passem bé cada vegada. He pogut treballar amb la Gràcia Ferrer, amb la Montse Dalmau, amb la Laia Soler, etc. I sempre hi ha el cafè amb llet de la Isa i la química que es produeix. M'ho passo molt bé, és un lloc d'esbarjo i creativitat. Això que diuen els del Centre és veritat. És guai!

Pots aconseguir que aflori la creativitat que portes dins?

J: Als terapeutes els hi agrada dir que amb l'excusa de la tela arriben a la llum unes paraules que no sortirien mai. Deuen tenir raó, perquè es produeix una interrelació molt maca entre la pintura i la parella.

Com és aquesta relació amb la parella?

J: A mi m'agrada dir que és produeix la química típica. Jo havia fet música, i quan anava a casa de la pianista es produïa una química semblant. Però ep!, hem fet bondat cada vegada.

Hi ha alguna mena de suport terapèutic durant el procés de creació de les parelles?

P: No. Lògicament, les terapeutes del centre de dia, que és d'on surt el projecte, vetllen perquè tot surti bé. Però un cop l'artista professional i l'artista amateur es posen d'acord, el procés és lliure. Queden quan volen, però si no tenen espai on fer l'obra, la comissària els hi cedeix el seu taller.

Per tant, realment es concep com un espai d'esbarjo i creativitat que oblida per una estona tot el procés terapèutic i educatiu que es fa al centre?

P: Si. No hi ha res estipulat, el secret és que tothom faci el que vulgui.

Aquest any heu començat a connectar-vos més enllà d'Osona? Com ha estat això?

P: Nosaltres teníem clar que volíem explicar el projecte a altres centres. Teníem l'objectiu de poder trobar serveis de salut mental que volguessin agafar la idea. Les primeres ciutats on s’ha intentat han estat Granollers Sabadell i Barcelona. A Granollers han sortit 4 obres i, el resultat, segons els participants, ha estat molt positiu.

És, d'alguna manera, una bona pràctica que s'ha de poder aprofitar a altres centres...

P: Si, perquè l'objectiu és sensibilitzar la població. Nosaltres portem quatre anys, tenim experiència i sabem que funciona.

Jordi, quan us vèieu amb els companys que han fet obres, les comenteu?

J: Si. No és important de qui és l'obra. Ens agrada parlar i ens expliquem el que hem fet. A les presentacions i a les inauguracions, tots fem el que podem.

I entre els artistes, que es comenta?

P: Parlen, no tant de l'obra, com del procés que han realitzat i la relació amb l'altra persona. Cada cop hi ha més artistes que hi volen participar. Un artista em va dir que ell havia après més que la seva parella.

Quan fas de parella, com a artista, poden desaparèixer alguns estigmes cap a la salut mental?

P: Potser si. D'això es tracta, d'aprendre'n. Si ets artista i tens algun dubte o estigma, fes de parella artística!

L'exposició és itinerant, la voleu mostrar a altres poblacions i s'hi poden fer visites guiades...

P: Si. Les visites guiades tenen èxit entre les escoles i altres institucions o col·lectius i volem que sigui itinerant per lluitar contra l'estigma de la salut mental. Ara mirem de convèncer als ajuntaments perquè ofereixin informació als punts joves i que organitzin visites.

Que la gent del carrer pugui conèixer el projecte ja és interessant.

Com s'aprofita aquest projecte per lluitar contra l'estigma?

P: Mostrant a la població que les persones amb malaltia mental tenen capacitats com la resta, a través de l’exposició i de tot el material que difonem. I, també, a través del web www.parellesartistiques.cat

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.

Josep
1.

Em sembla una iniciativa rellevant, interessant i suggeridora!

  • 0
  • 0

Comenta aquest article