La FEDAIA demana el compromís dels candidats per a combatre la pobresa infantil

La federació ha recordat que el 26,5% dels menors de 16 anys viuen a Espanya sota el llindar de la pobresa


La FEDAIA, la federació que agrupa a les entitats catalanes que treballen amb infants i joves desemparats o en risc d'exclusió social, ha demanat als principals aspirants a ocupar el Congrés dels Diputats que es comprometin a implementar mesures efectives contra la pobresa infantil. En una carta enviada als candidats, ha sol·licitat també que durant la pròxima legislatura el benestar de la infància es converteixi en un eix vertebrador de les polítiques públiques. La federació creu que només un compromís en ferm i una acció coordinada de totes les forces polítiques permetrà combatre l'alta taxa de pobresa infantil que existeix a Espanya i que segons l'última enquesta de població activa (EPA) afecta al 26,5% dels menors de 16 anys, una de les pitjors de la Unió Europea (UE).

De fet, aquesta taxa es troba per sobre de la mitjana de la UE, que és de 16%, i és superior a països amb menys recursos que Espanya, com Bulgària (18%), Estònia (18%), Hongria (19%), i República Txeca (16%). "Els professionals que treballem en primera línia, veiem com les necessitats d'atenció a la infància creixen dia a dia a causa de la crisi econòmica. Creiem que cal fer un esforç comú. Encara que la situació econòmica no és la que tots desitjaríem, els responsables polítics han de tenir clar quines són les prioritats i com distribuir els recursos disponibles", ha assenyalat el president de la FEDAIA, Jaume Clupés, qui vol recordar que els alts índex de pobresa infantil no són nous a Espanya i que durant els anys de bonança econòmica no es va fer res per combatre'ls.
 
Després de la tramesa de les cartes, alguns polítics han manifestat la seva adhesió a les demandes de la FEDAIA. Ho han fet de forma expressa els cap de llista del Partit Socialista d'Euskadi (PSE) per Guipúscoa, Odón Elorza i del Bloc Nacionalista Gallec (BNG) per La Corunya, Francisco Jorquera.
 
Carme Chacón, Josep Antoni Duran i Lleida, Alfred Bosch i Jorge Fernández Díaz, caps de llista del Partit dels Socialistes de Catalunya (PSC), Convergència i Unió (CIU), Esquerra Republicana de Catalunya (ERC) i del Partit Popular (PP) per Barcelona, respectivament, van contestar a la carta detallant algunes de les propostes en matèria d'infància inclosses en els seus programes i manifestant el seu compromís amb la infància. No van contestar a la carta els candidats a la presidència del govern, Mariano Rajoy, del PP, i Alfredo Pérez Rubalcaba, del PSOE.
 
Al costat de la carta, la FEDAIA ha adjuntat una sèrie de recomanacions que, segons el parer de la federació, ajudarien a combatre el greu problema de la pobresa infantil i que formen part de la seva campanya: "Que els infants no paguin la crisi: Combatre la pobresa infantil és feina de tots".
 
Entre aquestes recomanacions es troben les de reforçar les ajudes d'alimentació i vestuari, incrementar el nombre d'habitatges socials, augmentar les beques de menjador, impulsar programes especials per a combatre el fracàs escolar i implantar mesures de discriminació positiva en el mercat laboral perquè els pares i mares que estan en l'atur puguin trobar feina.
 
En els últims mesos les entitats membres de la FEDAIA han detectat un important deteriorament de la situació de les famílies més vulnerables com a resultat de la crisi econòmica. En molts casos la crisi ha vingut acompanyada de l'aparició de fenòmens nous, com l'absentisme escolar provocat per la situació de caos i estrès que viu la família, o l'aparició de problemes mentals que afecten especialment als fills.
 
Les 81 entitats de FEDAIA atenen a més de 35.000 infants i joves a través de centres de menors, centres oberts, pisos assistits, serveis d'acolliment familiar i adopció, unitats d'escolarització compartida, teràpia familiar, tallers i altres serveis destinats a combatre l'exclusió social i el desemparament.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article