Millorar les polítiques públiques, clau per a combatre la pobresa infantil

Els especialistes reunits a Caixaforum han destacat la necessitat d'augmentar les transferències econòmiques a les famílies per a combatre de forma efectiva la pobresa i l'exclusió social


La FEDAIA, la federació que agrupa a les entitats catalanes que treballen amb infants i adolescents desemparats o en risc d'exclusió social, ha alertat aquest dijous sobre les conseqüències que la crisi està tenint en les oportunitats de la infància. Ho ha fet durant la inauguració del 16è Fòrum FEDAIA, que aquest any duu per títol 'Combatre la pobresa infantil és feina de tots' i que ha comptat amb l'assistència del conseller de Benestar Social i Família, Josep Lluís Cleries, i el director general de la Fundació "la Caixa", Jaume Lanaspa. Dimecres passat, l'Institut d'Estadística de Catalunya, Idescat, va donar a conèixer l'Enquesta de Condicions de Vida i Hàbits de la Població per a Catalunya en 2011 que revela que la pobresa infantil va escalar més de quatre punts al passar del 23,7% de 2010 al 28% de 2011, una xifra que situa a Catalunya per sobre la mitjana d'Espanya que va pujar de 25,3% en 2010 a 26,5% en 2011.

"El nostre primer objectiu és que la pobresa infantil que sofreix el col·lectiu que atenem sigui visible per a la societat. Però hem d'anar més enllà, avançar cap a una nova política d'atenció integral a la infància i evitar que l'actual model d'atenció experimenti una reculada a causa de la crisi. Cal crear una renda de suficiència econòmica garantida per a la infància i reforçar les polítiques de beques i ajudes que protegeixen a les famílies més desfavorides", ha subratllat el president de la FEDAIA, Jaume Clupés, qui ha destacat en la inauguració que els alts índexs de pobresa infantil en el nostre país no són nous i que durant els anys de bonança econòmica no es va fer prou per a resoldre aquesta situació.
 
Per la seva banda, Olga Cantó, economista i professora de la Universitat d'Alcalá, ha explicat que darrere l'increment de la pobresa infantil a Catalunya i Espanya es troba la combinació de la crisi i la falta d'intervenció pública. "L'atur està afectant amb més força a les famílies joves que són les que tenen nens. Al mateix temps, el sistema de prestacions no només no augmenta sinó que està disminuint per les retallades", ha assenyalat Cantó qui ha explicat que la taxa més alta de pobresa infantil no es concentra en la primera infància (0-6 anys) sinó en el tram superior (3 a 11 anys). Cantó ha quantificat en 26.000 milions d'euros els diners necessaris per a treure de la pobresa a tots les llars d'Espanya que perceben ingressos per sota del llindar que la defineix. El càlcul, amb un marge de 20% d'error, compara les dades de l'Enquesta de Condicions de Vida (INE) de 2008 amb els de comptabilitat nacional.
 
Els altres participants en la trobada han coincidit també en el seu diagnòstic: el baix nivell de transferències econòmiques a les famílies amb infants es troba en la base d'un problema que s'ha tornat crònic a Espanya i Catalunya: mentre en la majoria de països de la Unió Europea (UE), les ajudes a les famílies aconsegueixen treure de la pobresa severa al 90% de les que les reben, a Espanya aquestes transferències només assoleixen aquest objectiu en un 18% dels casos.
 
Durant els dos dies de debat, el 16è Fòrum FEDAIA abordarà també com la pobresa afecta a la salut física i mental dels infants i com el fracàs escolar es troba en la base del cercle viciós de reproducció de la pobresa i l'exclusió social de pares a fills. El divendres conclourà amb un debat pre-electoral entre els grups parlamentaris catalans entorn de les polítiques d'infància de cara a la pròxima legislatura.
La Federació d'Entitats d'Atenció i d'Educació a la Infància i l'Adolescència (FEDAIA) atén, per mitjà de les seves 85 entitats, a més de 35.000 infants i joves a través de centres de menors, centres oberts, pisos assistits, serveis d'acolliment familiar i adopció, unitats d'escolarització compartida, teràpia familiar, tallers i altres serveis destinats a combatre l'exclusió social i el desemparament.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article