La FEDAIA fa una crida per a invertir en infància

Proposa duplicar a Espanya el pressupost destinat a polítiques d'infància i família i incrementar el percentatge del PIB que es destina a educació


Segons l'informe comparatiu d’Eurostat, els infants provinents de llars amb un nivell d'estudis baix tenen un 48% de probabilitats de risc de pobresa enfront del 25% dels nens amb pares amb un nivell d'estudis mitjà. L'informe revela a més que el 30,6% dels infants que viuen a Espanya estan exposats a risc de pobresa o exclusió social, una taxa que supera la mitjana europea. La FEDAIA creu que davant aquest escenari és indispensable que Espanya i Catalunya incrementin la inversió en infància homologant-la a la mitjana de països de la UE i proposa augmentar el percentatge del PIB que es destina a educació fins al 6,2%. Cal recordar que segons les últimes dades disponibles (2009), anteriors al començament de la crisi i les polítiques de retallades, el percentatge del PIB que Espanya i Catalunya destinaven a educació es trobava entorn del 4,7%.

Entre les mesures concretes, la federació proposa reforçar els mecanismes que faciliten una segona oportunitat als adolescents i potenciar el reforç escolar, l'accés a llibres, material escolar i l'escolarització pública gratuïta entre els 0 i 3 anys. També planteja duplicar el percentatge del PIB que es destina a polítiques d'infància i famílies fins a situar-lo en un 2%, que és la mitjana europea.
 
“En moments de crisi és més important que mai invertir en prevenció i serveis que generin noves oportunitats als infants en situació de pobresa o exclusió social. Els països europeus han de fer un esforç per evitar que les conseqüències de les privacions econòmiques hipotequin el futur de la infància i engegar mesures concretes que mitiguin els efectes negatius de l'atur i de l'augment de les necessitats de les famílies”, diu el president de la FEDAIA, Jaume Clupés”.

L'informe d’Eurostat se suma al paquet de recomanacions fet per la Comissió Europea la setmana passada en el qual dedica un capítol especial als infants. “Invertir en la infància: trencar el cicle del desavantatge”, impulsada pel comissari Lázló Andor, posa de manifest com les mesures d'austeritat han impactat desfavorablement en les polítiques d'infància i família i demana desenvolupar estratègies basades en tres pilars: garantir que les famílies amb infants tinguin una ocupació digna; que rebin ajudes adequades per a sostenir uns estàndards de vida correctes i facilitar un accés a serveis públics de qualitat.
 
La FEDAIA vol fer una crida al govern espanyol i a la resta de governs europeus perquè es prenguin de debò aquestes recomanacions, que són les que la federació ha fet a tots els partits polítics en les últimes eleccions catalanes i espanyoles, i adoptin mesures efectives per a afavorir el benestar de la infància.
 
La FEDAIA és la plataforma que agrupa a Catalunya el conjunt d’entitats d’infància, joves i famílies en situació de risc social o desemparament. Nascuda l’any 1996, està formada per 88 entitats que atenen a més de 35.000 infants i 19.000 famílies a través de serveis en l’àmbit de l’acció social, l’educació, la formació pre-laboral i l’atenció a les famílies, com per exemple centres d’acollida residencial i familiar, adopció, pisos assistits, punts de trobada, residències maternals, centres oberts, serveis de teràpia, UECs, PQPI, entre d’altres.
 

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article