349.000 menors de 16 anys a Catalunya viuen en risc de pobresa

La xifra s'ha duplicat des del 2008, data d'inici de la crisi, segons un informe que ha presentat la UGT


'Pobresa laboral i pobresa infantil, les dues cares de la mateixa moneda' és el títol de l'informe que ha presentat la Unió General de Treballadors (UGT) aquesta setmana, pocs dies abans del Dia Mundial de l'Eradicació de la Pobresa (17 d'octubre). L'estudi constata que la pèrdua de poder adquisitiu dels progenitors - devaluació dels llocs de feina, precarietat, atur- impacta directament en el benestar i les condicions de vida dels fills.

Actualment a Catalunya hi ha 349.200 menors de 16 anys que viuen en situació de risc de pobresa, segons dades de l'Enquesta de Condicions de Vida del 2015. Respecte el 2008, la xifra ha augmentat en 147.000 menors més en risc de pobresa, és a dir, la població infantil en risc de pobresa s'ha més que doblat. De fet, els menors són els que més han experimentat el creixement accentuat de la taxa de risc de pobresa. El 2008 es situava en un 17,6% i el 2015 havia ascendit fins al 27,9%, un augment molt significatiu si es compara amb altres segments d'edat.

Segons la UGT, "Catalunya està mostrant unes polítiques i una capacitat per a reduir la pobresa infantil insuficient i escassa". En aquest sentit, l'informe destaca que les transferències socials - les prestacions que contempla el govern per disminuir el risc de pobresa- tenen un baix impacte en reduir la pobresa infantil a Catalunya. Segons les dades recollides, el 2015 la taxa de pobresa de menors de 16 anys era del 34% abans de les transferències i després només s'havia reduït 6,1 punts fins a col·locar-se al 27,9%. La reducció del risc de pobresa és molt més efectiva en els estrats de més de 65 anys quan, després de fer-se efectiu el cobrament de la pensió, el risc de patir pobresa disminueix en un 73,2%.

Pobresa infantil i precarietat laboral

La situació de pobresa que viuen aquests menors va molt lligada amb la situació laboral dels pares. L'informe destaca que, en el període de crisi, s'ha incrementat molt el percentatge de persones a l'atur que es troben en risc de pobresa, una xifra que ha passat del 3,9% al 26,3% del total de a població catalana en risc de pobresa. L'augment d'aturats, i la insuficiència de les prestacions socials en aquest sentit han contribuït a cronificar aquesta situació i es calcula que 2 de cada 5 aturats es troba en risc de pobresa.

Tenir una feina, però, no sempre redueix el risc de patir pobresa. La disminució de l'ocupació estable, dels llocs de treball protegits i dels ben remunerats a fet que la incidència de pobresa afecti a 291.400 persones que,tenen dificultats severes per arribar a finals de mes. En termes absoluts representen el 12,2% de tota la població, és a dir, que 1 de cada 8 persones que tenen una ocupació remunerada no guanyen prou diners per viure per sobre del llindar de la pobresa. Les dades, doncs, alerten que "el salari ha deixat de ser una garantia de protecció actual i futura davant els infortunis de la vida", segons l'informe.

El dèbil sistema de protecció social

El sistema de protecció social no ha pogut fer front a l'augment de persones que estan en risc de pobresa i que necessiten transferències socials per sobreviure. Segons les dades que aporta l'informe, en set anys de crisi la taxa de risc de pobresa després de les transferències ha pujat 2,4 punts percentuals i ha passat del 16,6% el 2008 al 19% el 2015. A aquest augment, també cal sumar-hi un ascens del percentatge de població amb baixa intensitat de treball, en 4,2% percentuals.

Lluny de corregir aquesta problemàtica, la protecció contributiva per desocupació ha anat perdent pes al llarg d'aquests anys de crisi i s'ha produït un traspàs d'aquesta protecció cap a l'assistencial. La lectura que fa la UGT d'aquest fet és que el govern espanyol- que és qui té aquestes competències- "ha centrat més esforços en la reducció de la despeses que en assegurar una protecció adequada a les persones que es troben en atur". De fet, l'estat espanyol és un dels països europeus on el risc de pobresa de les persones desocupades ha augmentat més fortament passant del 19,1% el 2008 al 27,4% el 2014.

Mesures urgents i immediates

Per pal·liar la situació descrita la UGT creu que és fonamental adoptar mesures d'emergència que vagin més enllà de buscar els consensos al Parlament i actuïn en base a la "temporalitat" que imposen les urgències. El sindicat és "molt crític" amb la resolució 17/XI del Parlament perquè les mesures per fer front a les necessitats socials han quedat paralitzades a l'espera de pressupostos. La UGT demana aplicar mesures immediates com ara el de la Renda Mínima d'Inserció i fer-la flexible per atendre la gran diversitat de situacions de pobresa i exclusió social a les quals cal fer front.

El sindicat també aposta per desenvolupar la Renda Garantida Ciutadana que ja es contempla a l'Estatut d'Autonomia de Catalunya i que hauria de garantir una vida digna de tots els ciutadans. Podria ser, segons la UGT, "un primer pas per a la renda garantida ciutadana per menors". Finalment el sindicat demana la "retirada immediata de la reforma laboral" que entén que impedeix sobreviure dignament a moltes famílies. L'objectiu a llarg termini és, per la UGT, "trencar el cicle de transmissió intergeneracional de la pobresa".

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article