Es busquen voluntaris per a portar gent gran al metge

El projecte Grans Actius treballa des de l'any passat per de donar un cop de mà a la tercera edat.


El Parlament Europeu i el Consell d'Europa van declarar el 2012 l’Any Europeu de l’Envelliment Actiu i la Solidaritat entre Generacions. En aquest marc, han aflorat diverses iniciatives per millorar la qualitat de vida de les persones grans, entre els quals, el projecte Grans Actius. El programa de Grans Actius, impulsat per la Federació Catalana de Voluntariat Social (FCVS), vol donar un cop de mà a tota aquella gent gran que necessiti ajuda per acudir al metge.

L'acompanyament als centres hospitalaris i als CAPs es fa a través persones voluntàries.“L'equip mèdic i social detecta que una persona necessita suport perquè viu lluny, es troba sola, o fins i tot per donar suport als cuidadors", explica la tècnica del projecte, Mònica Castán, "aleshores, és quan entra en joc el projecte Grans Actius”. Castán afirma que, a partir d'aquí i “a través d’un treball amb xarxa dels CAPs i els agents socials, s’aconsegueix que un voluntari acompanyi al metge a la persona que ho necessita”.
 
La idea del projecte té molt en compte que moltes vegades els familiars o els cuidadors de les persones dependents no poden arribar a tot i que, per tant, necessiten una ajuda per mantenir mínimament amb la qualitat de vida d'ambdós parts. Per això, l'objectiu de fons de Grans Actius també és promocionar l’envelliment actiu a través del voluntariat sènior i atendre a les persones afectades per algun tipus de malaltia crònica, discapacitació o situació de dependència. 
 
El projecte es va començar a implementar l'any passat amb el suport de la Secretaria de Família de la Generalitat de Catalunya i ja s'ha implementat en dos centres barcelonins al barri del Bon Pastor i el Besos. L'experiència ha estat molt positiva i amb un total de 15 voluntaris, s'han realitzat més de 200 serveis. Abans d'acabar el 2013, està previst que s'extrapolarà la iniciatvia a Martorell, Igualada, Sabadell i Terrassa. L'expansió territorial és un dels objectius pels quals la FCVS està treballant molt activament. Per això, prepara 'Grans Actiu Plus', l'extensió del projecte que farà formació a agent socials de diversos territoris per tal que aquests puguin formar a voluntaris de la seva zona. 
 
El perfil dels voluntaris de Grans Actius acostumen a ser persones majors de 55 anys, majoritàriament prejubilats i jubilats amb moltes ganes de fer coses. El voluntari se sent així productiu i útil, guanyant autoestima i identitat. A més, sovint ajuda a reduir la sensació de pèrdua de poder que a vegades acompanya la transició a la jubilació. Grans Actius tampoc no podria funcionar sense el treball en xarxa que s’ha portat a terme amb els diferents agents socials, així com també amb els CAPs. En aquest sentit, és necessari un bon treball administratiu per tal que es posi en contacte a un usuari que demana el servei amb el voluntari.
 
Si tu també vols ser un més de la família dels Grans Actius, posa’t en contacte amb la Mònica Castán a l'email [email protected] o truca al 93 314 19 00.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.

Ismael Garcia Llao Barcelona
1.

Hola buenas : Estoy interesado y predispuesto a ofrecer mi voluntad apersonas .

Estare contento de recibir mas informacion o realizar una entrevista con ustedes.

Un cordial saludo.

  • 0
  • 0

Comenta aquest article