Per combatre la pobresa, justícia social

'La pobresa és evitable. Contra les desigualtats, justícia social', diu el manifest que s'ha fet públic avui, coincidit amb el Dia Mundial per l'erradicació de la pobresa.


El manifest forma part de la Campanya Pobresa Zero, una iniciativa impulsada l'any 2010 i agrupa actualment més de 4.200 organitzacions de l'àmbit de l'acció social a Catalunya, la promoció de pau, la defensa dels drets humans i la cooperació per al desenvolupament.

Manifest:
LA POBRESA ÉS EVITABLE.CONTRA LES DESIGUALTATS: JUSTÍCIA SOCIAL

La pobresa és cada cop més extensa, intensa i crònica. Les desigualtats, causa i conseqüència alhora de la crisi global i complexa que vivim, s’incrementen a causa d’un sistema fiscal injust i unes polítiques d'austeritat devastadores que fins i tot posen en qüestió la universalitat dels serveis públics. Mentre el cost de béns i serveis bàsics com els aliments, l’energia i els medicaments augmenten sense fre, l’accés a l’educació, la salut i els serveis socials es dificulta i el mercat laboral ofereix cada vegada menys oportunitats, i en condicions més precàries.
 
Davant el deteriorament de la situació i el procés de polarització social accelerada que patim, hem de reaccionar! La pobresa és evitable i els processos d'empobriment es poden aturar. En coneixem algunes de les causes i, per tant, hi podem aportar solucions:
 
1. Polítiques i pressupostos generals que tinguin com a eix principal la lluita contra la pobresa. No es tracta d’aplicar mesures pal·liatives, sinó de desenvolupar polítiques socials i econòmiques orientades al benestar col·lectiu, que frenin els processos d'empobriment i les desigualtats. Cal desenvolupar un nou model econòmic, amb lideratge del Govern però amb una àmplia participació d'experts i agents socials organitzats, a fi de promoure una economia social i solidària.
 
2. Polítiques i pressupostos que garanteixin uns serveis socials bàsics de qualitat i unes rendes mínimes vitals. Les polítiques socials no són luxes ni concessions, sinó la manera de garantir drets fonamentals i socials capaços de reduir les desigualtats i assegurar una vida digna per a tothom.
 
3. Polítiques i pressupostos que reconsiderin la qüestió del deute públic

Malgrat l’origen privat del deute, un de cada tres euros de despesa pública prevista en el pressupost espanyol del 2013 es destina a pagar els interessos del deute. Això obliga la ciutadania a suportar polítiques de retallades, austeritat i augment de la fiscalitat indirecta que penalitzen els que menys tenen i accentuen les desigualtats.
 
4. Polítiques i pressupostos per impulsar l’ocupació
Cal desenvolupar amb urgència programes formatius i polítiques d’activació de l’ocupació que possibilitin l’accés al món laboral i que permetin oportunitats reals als col·lectius més vulnerables, amb major dificultat per accedir, participar i integrar-se al mercat de treball.
 
5. Polítiques fiscals més justes i equitatives
La lluita contra l'evasió i el frau fiscal pot fer front a la crisi del deute de manera molt més efectiva que les retallades o les mesures fiscals regressives. Cal una fiscalitat més redistributiva, una acció efectiva contra la impunitat i l'opacitat dels paradisos fiscals, i una bel·ligerància ferma contra la duplicitat de càrrecs i les diferències salarials desproporcionades.
 
6. Polítiques més transparents i participatives
És urgent reforçar la confiança en el sistema polític, ampliar els mecanismes de participació ciutadana i garantir l'accés de la ciutadania a la informació d'institucions i organismes públics.
 
7. Polítiques coherents i visió global
Igual que no resulta lògic suprimir impostos a les grans fortunes si el que es vol és augmentar els ingressos, no podem generar riquesa empobrint o generant més desigualtats en altres països a través de la deslocalització o les inversions socialment irresponsables.
 
Per construir una societat més justa i cohesionada, aquestes mesures han d’anar acompanyades de la ineludible responsabilitat individual i col·lectiva de tots i cadascuna de nosaltres. Cal refer els vincles malmesos per dècades d’individualisme i enfortir les xarxes de protecció informal en base al compromís i la solidaritat quotidiana. Com a societat hem de practicar la cooperació i educar les futures generacions de ciutadans i ciutadanes en valors que les facin lliures, crítiques i orientades a la recerca del bé comú.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article