El sector de salut mental es mobilitza per evitar la reforma del Codi Penal

Consideren que el nou Codi Penal associa el trastorn mental i la perillositat.


El sector de la salut mental a Catalunya treballa des de fa mesos per aturar la reforma del Codi Penal que afecta les condemnes i consideracions jurídiques de les persones amb problemes de salut mental. El text del Projecte de Llei associa el concepte de “perillositat” al trastorn mental cosa que el sector considera "una vinculació sense cap base científica i que es basa en els prejudicis, l’estigma i el desconeixement sobre la malaltia mental, i que és absolutament discriminatòria".

ActivaMent, Associació Pro Salut Mental de Catalunya (ADEMM), Asociación Española de Neuropsiquiatría (AEN), Consorci de Salut i Social de Catalunya, Fòrum Salut Mental, Salut Mental Catalunya, Societat Catalana de Psiquiatria i Salut Mental, Obertament i La Unió-Associació Catalana d’Entitats Sanitàries i Socials, principals entitat del sector de la salut social al nostre país han fet pública "la seva oposició frontal al Projecte de Llei", del qual també han criticat que "l’única alternativa de què disposin en un futur les persones amb trastorn mental greu siguin els internaments en centres psiquiàtrics de manera permanent".

Les entitats es mostren preocupades davant del fet que el text recuperi "el concepte d’internament indefinit com a mesura de precaució, tot i que no hi hagi hagut cap delicte o falta, una acció absolutament discriminatòria que vulnera els drets de les persones amb problemes de salut mental" i consideren que el Projecte de Llei té "poc marge perquè aquest internament sigui revisable".

Alguns col·lectius de salut mental a Catalunya han signat, junt amb la Confederación Española de Agrupaciones de Familiares y Personas con Enfermedad Mental (FEAFES), un manifest contra la reforma del Codi Penal. Les seves idees, diuen, ha estat "eforçades per les accions d’altres organitzacions, com l’Asociación Española de Neuropsiquiatría (AEN), que ha redactat un informe crític amb la reforma del Codi Penal per “discriminatori i excloent”, i que contradiu la Convenció de l’ONU sobre Drets de les Persones amb Discapacitat (2008)".

La reforma del Codi Penal està ara en tràmit a les Corts espanyoles, i les entitats consideren que la seva aprovació "suposaria un retrocés en garanties i drets aconseguits a partir de la constitució i successives modificacions legislatives, com el Codi Penal, el Codi Civil i la Ley de Enjuiciamiento Civil". a més, la crítica del sector va més enllà d'aquesta reforma concreta. Per les entitats, "les polítiques socials estan sent progressivament substituïdes per polítiques de vigilància i control, que inclouen la ‘contenció punitiva’ de les categories socials més desafavorides".

Les entitats s'han reunit els darrers mesos amb la majoria de grups polítics amb representació a la Comissió de Justícia del Congrés dels Diputats,a excepció del PP, "que encara no ens ha donat hora per a la trobada", segons han dit. Als grups polítics els han fet arribar que les polítiques d'enduriment de les condemnes i l'allargament de manera indefinida de les mesures preventives "discrimina les persones amb problemes de salut mental, i atempta contra el seu dret a la salut i a una justícia igualitària per a tothom".

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.

Comenta aquest article