Creu Roja fa públic l'estudi sobre l'impacte de la crisi en les persones majors de 45 anys

Més del 83% estan a l’atur i, entre els que tenen feina, la majoria són “treballadors pobres”, és a dir, ho fan en condicions molt precàries.


La Creu Roja a Catalunya demanda que s’incentivi la contractació de les persones majors de 45 anys per evitar que caiguin en l’exclusió social i comptin amb una pensió digna en el futur. La institució humanitària ha presentat aquest dimecres el 6è estudi de l’Observatori de Vulnerabilitat, titulat 'L’impacte de la crisi en les persones majors de 45 anys', que constata l’important handicap que els suposa l’edat a l’hora de buscar feina.

L’estudi, presentat pel president de la Creu Roja a Catalunya, Josep Marquès, parteix d’una enquesta telefònica a 963 persones d’entre 45 i 70 anys, totes elles usuàries dels projectes de lluita contra la pobresa de la Creu Roja a Catalunya.

L’estudi també alerta del perill que les persones majors de 45 anys en situació vulnerable no comptin amb una pensió digna en el futur. En aquest sentit, cal tenir en compte que el 83,6% de les persones enquestades estan a l’atur i, per tant, no estan majoritàriament cotitzant en l’actualitat, i que el 16,4% que sí té feina, ho està fent en unes condiciones molt precàries i forma part majoritàriament dels denominats “treballadors pobres”. El 51,5% de les persones que treballen té uns ingressos mensuals de fins a 600 € (no treballen a jornada complerta) i el 17,7% declara treballar en models d’economia informar, és a dir, sense contracte.

L’informe també posa de manifest que les persones majors de 45 anys en situació vulnerable tenen una urgent necessitat de treballar per fer front a les seves despeses. Més del 40% de les persones enquestades tenen a càrrec fills menors de 16 anys i la mitjana d’ingressos mensuals de les famílies està entre els 300 i els 600 euros mensuals, mentre que la mediana de despeses es troba entre els 500 i els 700. Per això, més del 43% té algun deute pendent i 7 de cada 10 rep ajuda de primera necessitat, en la majoria casos d’entitats com la Creu Roja.

La necessitat de treballar també explica l’alt percentatge de població activa que es dóna entre les persones enquestades, que arriba fins el 86,5%, i la seva intensa recerca de feina. El 60% realitza accions de recerca de feina diàriament o setmanalment i el 82,2% expressa que estaria disposat a canviar d’ofici.

De tota manera, cal tenir en compte que existeixen diferents perfils entre les persones majors de 45 anys enquestades. En primer lloc, estan les persones amb una història laboral continuada fins a l’arribada de la crisi econòmica. D’entre les persones desocupades, el 42,9% va estar a la seva darrera feina d’1 a 10 anys i un 10,2%, més de 10 anys, mentre que un 17,4% disposa d’un bon nivell de preparació professional. En segon lloc, hi ha persones que havien estat voluntàriament fora del mercat de treball molts anys i, recentment, han començat la cerca de feina activa (com en el cas de les mestresses de casa). Finalment, entre els enquestats, també hi ha persones que pateixen una situació de vulnerabilitat crònica des de fa molts anys.

A conseqüència de la seva situació socieconòmica, moltes persones també estan afectades per problemes de salut. Si bé les persones amb problemes de salut disminueixen del 84,2 al 82% respecte el passat mes de juliol, augmenten aquelles que estan en tractament o seguiment mèdic. Així per exemple, el 27,7% de les persones enquestades estan en tractament mèdic per la seva salut emocional, 5 punts per sobre que el juliol de 2013, quan es va publicar el 5è estudi de l’Observatori.

Nous projectes per atendre un miler de persones majors de 45 anys

Enfront d’aquesta situació, la Creu Roja impulsarà durant el 2014 nous projectes d’ocupació per promoure la formació i les oportunitats d’inserció laboral de persones majors de 45 anys a l’atur, que es preveu atenguin prop d’un miler de persones. Aquests projectes específics per a majors de 45 anys s’afegiran als 24 programes d’ocupació que l’entitat ja desenvolupa actualment per promoure la formació i inserció laboral de diferents col·lectius vulnerables.

Des dels enllaços següents, us podreu descarregar els vídeos i materials del 6è estudi de l’Observatori de Vulnerabilitat:

Vídeo complert: http://youtu.be/BMo3cNfcOGs
Vídeo – trailer: http://www.youtube.com/watch?v=Zsju0EhU1qc&feature=youtu.be
6è estudi de l’Observatori de Vulnerabilitat (document): http://bit.ly/Nwvg7F
Presentació – Resum de l’estudi: http://www.slideshare.net/CreuRojaCatalunya/6-estudi-observatorivulnerabilitatcrcpresentacio

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article