Les entitats demanen el compliment de les resolucions del Parlament sobre pobresa i desigualtats

Les entitats valoren les resolucions però reclamen una comissió de seguiment, amb calendari i prioritats, que garanteixi l'aplicació de les propostes.


El Col·legi de Treball Social de Catalunya considera "escletxa de reconducció de la situació actual als serveis socials" les resolucions que ahir van aprovar-se al Parlament en el segon dia del Ple monogràfic sobre pobresa i desigualtats. "És un primer pas cap al redreçament de la situació", valoren des del Col·legi però critiquen per "insuficients" les resolucions aprovades relatives a la llei d’atenció a la dependència perquè són "molt escasses malgrat ser un dels àmbits que més ha patit i pateix les retallades.

La recuperació de les prestacions vinculades a una plaça en residència és una mesura mínima i imprescindible, però la reducció d’hores d’assistència professional als centres residencials continua sent un front que, si no es reverteix, accelerarà el deteriorament de la salut física i psíquica de les persones grans".

En canvi, els professionals del treball social valoren positivament "ampliació de la treva energètica a tot l’any i l’establiment d’una partida oberta per a les beques menjador" però no s'obliden que aquests "petits avenços" necessiten un seguiment de prop "perquè es compleixin. així com el cobrament de la Renda Mínima d’Inserció per part de totes les persones que la tenen aprovada i es troben en llista d’espera". La demanda del Col·legi de Treball Social és que el govern actuï amb "transparència, informació i poder conèixer properament els instruments de seguiment del conjunt de resolucions aprovades".

Més contundent s'ha mostrat la federació d'Entitats Catalanes d'Acció Social (ECAS). A través d'un comunicat públic, l'entitat considera que les resolucions aprovades pel Parlament "podrien suposar millores importants gràcies a mesures com les referents al PIRMI, les beques menjador o les polítiques d’habitatge i ocupació" però avisa que caldrà "una comissió de seguiment que, a partir d’un calendari i unes prioritats, garanteixi el compliment en els terminis necessaris perquè les desigualtats inherents al sistema actual no continuïn creixent i generant pobresa".

Per ECAS, és necessari un "compromís clar, periodificat i amb indicadors que permeti fer un seguiment seriós perquè al final no ens trobem amb un oportunitat perduda. Volem  confiar que els acords seran un punt de partida per frenar la pobresa i les desigualtats, i a mitjà i llarg termini serà necessari apostar més decididament per la prevenció amb actuacions transformadores que construeixin estructures i dinàmiques socials equitatives, basades en la redistribució de la riquesa mitjançant una fiscalitat justa i progressiva i el control del frau".

La federació es nega a acceptar l'argument "que no hi ha diners, perquè els diners hi són: en mans públiques destinats a altres coses menys urgents i fins i tot qüestionables –com el pagament dels interessos del deute— i, sobretot, en mans privades i insolidàries que no només acumulen capital, sinó que fins i tot incompleixen la seva obligació de contribuir a les arques públiques en la mesura de les seves possibilitats eludint i evadint impostos".

ECAS també carrega contra "la manca de resposta unitària a l’enorme repte que representa combatre els elevats índexs de pobresa actuals. El Pacte contra la pobresa pendent de signar hauria de constituir un punt de partida consensuat que reflectís el compromís de totes les forces en la lluita contra les desigualtats, sotmès a avaluació, revisió i millora per respondre a les necessitats que es plantegin".

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article