Benestar ha atès prop de 800 joves tutelats en 20 anys a Girona

La majoria de joves, un 76%, han accedit als programes per a joves tutelats i extutelats quan encara eren menors d’edat.


Enguany es compleixen 20 anys des que el Govern de la Generalitat ofereix un suport a aquells joves extutelats i tutelats majors de 16 anys, amb la finalitat de promoure i facilitar la seva emancipació. En la majoria dels casos, aquests joves han estat desemparats de les seves famílies i han conviscut durant una etapa en un centre residencial de menors.

La directora general d’Atenció a la Infància i l’Adolescència del Departament de Benestar Social i Família, Mercè Santmartí, ha fet balanç avui de les polítiques que ha dut a terme aquest departament en matèria de joves tutelats i extutelats, en un acte que ha presidit al costat de l’alcalde de Girona, Carles Puigdemont, i la directora dels Serveis Territorials del Departament a Girona, Montserrat Roura.
 
La Generalitat disposa de diferents programes de suport per aquests joves, amb l’objectiu que puguin completar el seu projecte educatiu, trobin feina i aprenguin a viure d’una forma independent. El que es pretén, en definitiva, és que el menor que assoleix la majoria d’edat no quedi desvinculat de forma sobtada del suport i recolzament de l’Administració.
 
Actualment, el Departament de Benestar Social i Família atén més de 200 joves cada any a comarques gironines. Concretament, el 2013 es van atendre 209 joves, més del doble que els 100 que es van atendre deu anys enrere, el 2013, i molt lluny dels 9 que es van atendre el primer any, el 1995.
 
Des de la posada en marxa d’aquests serveis, el Departament ha atès un total de 793 joves. Durant tots aquests anys, la mitjana d’estada dels joves als diferents programes ha estat de 19’9 mesos.
 
Diferents programes de suport
 
El Departament de Benestar Social i Família, a través de l’Àrea de Suport al Jove Tutelat i Extutelat de la Direcció General d’Atenció a la Infància i l’Adolescència, ofereix diferents programes de suport als joves d’entre 16 i 21 anys que siguin tutelats, extutelats o que es trobin en situació de dificultat social i que estiguin atesos a la xarxa de protecció social.
 
Els programes de suport són els següents:
  • Habitatge. Actualment hi ha 39 places del servei d’habitatge a comarques gironines. Al 2013, 93 nois i noies van gaudir d’aquest servei. Aquest programa es va iniciar el 1995 i ha atès un total de 643 joves. La mitjana d’estada al servei d’habitatge és de 10’8 mesos.
  • Via laboral. Aquest servei ofereix acompanyament per accedir a un lloc de treball i a la formació que ho farà possible. Al 2013 van gaudir d’aquest servei 66 persones a comarques gironines. Aquest programa va començar al 2002 i ja ha atès 399 joves. La mitjana d’estada en aquest servei és de 9’7 mesos.
  • Acompanyament jurídic. És utilitzat per a la regularització de menors estrangers, tramitació de permisos de treball o altre tipus de suport administratiu o jurídic. Al 2013 el programa d’acompanyament jurídic va atendre a Girona a 50 joves. Des de 2006, any en què es va posar en funcionament, ha atès 193 joves. Els joves s’hi estan una mitjana de 22’9 mesos.
  • Suport econòmic. Aquest suport proporciona als joves ingressos que per permetre als joves desenvolupar plenament la seva autonomia. Aquests ingressos poden provenir dels ajuts per desinternament o per la prestació per a joves extutelats. El 2013, a les comarques gironines, 7 nois i noies van rebre l’ajut per desinternament, i des de 2003 l’han rebut un total de 103 joves. Pel que fa a la prestació per a joves extutelats, el  2013 la van rebre 41 nois i noies, i des de 2007 han estat 191 els joves que l’han rebut.
 
Perfil dels joves atesos durant aquests 20 anys a comarques gironines
 
La majoria de joves, un 76%, han accedit als programes per a joves tutelats i extutelats quan encara eren menors d’edat. Pel que fa la distribució per sexes, un 63% del jovent acollit han estat nois i el 37% noies. El 57% dels joves atesos durant aquests 20 anys són d’origen català i el 43% d’origen estranger.
 
Pel que fa als anys d’estada en els diferents programes de suport, el 30% s’hi ha estat menys d’1 any, el 27% entre 1 i 2 anys, el 22% entre 2 i 3 anys, el 14% entre 3 i 4 anys i el 7% més de 4 anys.
 
En el moment que van sol·licitar l’accés a alguns dels programes de suport, la gran majoria de joves, un 77%, estava vivint en una institució, un 5% estava acollit en una família aliena, un 4% estava acollit en família extensa, un 5% vivia amb la seva pròpia família i un 6% vivia de forma independent.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article