Creixen els problemes de salut mental entre infants i adolescents per la crisi

Els trastorns no només s'han incrementat sinó que es manifesten cada vegada en edats més primerenques, segons un estudi de FEDAIA


La crisi no només està afectant l'accés dels infants més vulnerables a un nivell de vida adequat, també la seva salut mental ha empitjorat en els últims anys.

Així ho recull un estudi realitzat per la Comissió de Salut Mental de la FEDAIA, la federació que agrupa a les entitats catalanes que treballen amb infants en situació de desemparament o risc d'exclusió social, i un equip de la UB encapçalat per la investigadora Violeta Quiroga.

Segons aquest estudi que es va desenvolupar durant 2013 i 2014 entre una població molt àmplia- la FEDAIA atén 100.000 infants i 35.000 famílies-, la irrupció de la crisi ha fet créixer de forma important els problemes de salut mental entre els infants i les famílies.

“L’agreujament de la situació econòmica de moltes famílies propicia problemes com l'ansietat, l'alcoholisme, els maltractaments i la desatenció dels infants. La crisi ha provocat a més el sorgiment d'un nou perfil de pobresa representat per famílies que han perdut el seu poder adquisitiu, cosa que genera frustració i situacions de conflicte amb els nens i adolescents”, assenyala el president de la FEDAIA, Jaume Clupés.

L'estudi revela que moltes famílies estan centrades a aconseguir recursos per a cobrir les necessitats bàsiques de la llar i descuren altres aspectes que són igualment importants per al desenvolupament dels inafnts i que permeten mantenir un vincle afectiu de qualitat. A això se suma el fet que una part de la població que abans utilitzava la xarxa privada ara està obligada a accedir a la xarxa pública que es troba saturada i incapaç de donar resposta a totes les necessitats.

La FEDAIA creu que la qüestió de la deterioració de la salut mental és només un aspecte més de la falta d'inversió en polítiques socials destinades a afavorir el benestar de la infància que a Espanya i Catalunya es troben molt per sota de la mitjana europea. Mentre els països membres de la UE destinen a infància i família una mitjana de 2,2% del seu Producte Interior Brut (PIB), a Espanya aquest percentatge és d'un 1,4% i a Catalunya de 0,9% .

“No podem millorar l'actual situació de precarietat en què es troben els nostres infants si disposem de menys de la meitat del pressupost que hauríem de tenir”, diu Jaume Clupés qui recorda que millorar la prevenció, detecció i atenció dels problemes de salut mental a temps, una de les recomanacions de l'estudi, passa per més inversió.

La FEDAIA és la plataforma que agrupa a Catalunya el conjunt d’entitats d’infància, joves i famílies en situació de risc social o desemparament. Nascuda l’any 1996, està formada per més 90 entitats que atenen a més de 100.000 infants i 35.000 famílies a través de serveis en l’àmbit de l’acció social, l’educació, la formació pre-laboral i l’atenció a les famílies, com per exemple centres d’acollida residencial i familiar, adopció, pisos assistits, punts de trobada, residències maternals, centres oberts, serveis de teràpia, UECs, PQPI, entre d’altres.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article