El Pla europeu de Garantia Juvenil que beneficiarà prop de 300.000 joves

La Garantia Juvenil és un pla impulsat per la Comissió Europea per fer front a les taxes d’atur entre el col•lectiu juvenil


La Generalitat de Catalunya posa en marxa el Pla europeu de Garantia Juvenil que beneficiarà al voltant de 300.000 joves catalans d’entre 16 i menys de 25 anys (fins a 30 anys en el cas de persones amb grau de discapacitat de més del 33%).

Amb la suma de fons propis i dels provinents d’Europa, el Govern hi destina 240 milions d’euros fins el 2020 i d’aquesta manera complirà amb el mandat europeu d’oferir feina, practiques o formació als joves compresos en aquesta franja d’edat.

La Garantia Juvenil (GJ) és un pla impulsat per la Comissió Europea per fer front a les taxes d’atur entre el col·lectiu juvenil (fins a 25 anys). Aquest pla, inclòs en la denominada Young Unemployment Initiative, està dotat amb uns 6.000 milions d’euros distribuïts entre els estats de la Unió en funció de les peculiaritats del seu mercat de treball.

Els impulsors dels programes i de suport als joves beneficiaris treballaran de forma coordinada amb administracions, empreses i entitats. El treball en xarxa d’aquests impulsors a través del SOC, les Oficines de Joventut, el departament d’Ensenyament i Universitats, ha de garantir la cobertura de tot el territori i de tot el col·lectiu jove potencialment beneficiari.

La Generalitat ha posat en marxa el web garantiajuvenil.gencat.cat on els joves i les empreses podran trobar tota la informació sobre la Garantia Juvenil.
A més d’aquest accés telemàtic, a través del qual les persones interessades poden inscriure’s en el registre de la Garantia Juvenil, el Govern ha impulsat una xarxa presencial perquè els joves rebin un suport professional a l’hora de beneficiar-se d’aquest Pla i un assessorament individualitzat enfocat a minimitzar el temps que cada persona estigui sense treballar o formar-se.  Aquesta xarxa està formada per les 69 Oficines de Treball del SOC, les Oficines Joves, els Punts d’Informació Juvenil i les Universitats Catalanes.

Paral·lelament, el Servei d’Ocupació de Catalunya, a través de la seva Àrea de Serveis a l’Empresa, ofereix una interlocució única i personalitzada per a informar i assessorar a les empreses sobre la Garantia Juvenil, així com dels ajuts a la contractació i formació de treballadors/es.
 
Qui es pot beneficiar de la Garantia Juvenil
 
Els requisits que han de complir els joves per ser inscrits i beneficiaris de la Garantia Juvenil són els següents:
  • Tenir entre 16 i 24 anys i menys de 30 anys en el cas de persones amb un grau de discapacitat igual o superior al 33%.
  • Ser ciutadà de la Unió Europea o tenir permís de treball i residir i estar empadronat en qualsevol municipi de Catalunya.
  • No haver treballat ni rebut accions formatives en els darrers 30 dies ni haver rebut accions educatives en els darrers 90 dies.
  • Tots els beneficiaris hauran d’adquirir un compromís de participació activa.
Un cop inscrit al registre de la Garantia Juvenil, al jove se li farà un Qüestionari de Factors d’Ocupació a l’Oficina de Treball on se li prescriuran les actuacions concretes i se li assignarà una tutoritació en funció de les seves necessitats.

La Garantia Juvenil permet compatibilitzar les bonificacions previstes al programa europeu, que busquen impulsar la contractació dels joves en situació de vulnerabilitat laboral, formativa i educativa, amb els ajuts per l’ocupació ja contemplats en els programes del SOC.
 
El web de la Garantia Juvenil (garantiajuvenil.gencat.cat)       

El nou web de la Generalitat garantiajuvenil.gencat.cat és el portal de referència d'aquest pla i posa a l’abast del joves i de les empreses tota la informació sobre la Garantia Juvenil.

Així, els joves interessats que hi accedeixin poden saber què és la Garantia Juvenil, què han de fer per ser-ne beneficiaris, si reuneixen els requisits necessaris, com apuntar-s’hi, quina és l’ajuda que rebran de la Generalitat i de quins recursos podran disposar per accedir a una oferta d’ocupació, educació, formació o de període de pràctiques.

En quant a les empreses, aquestes també tenen un espai destacat al web on poden trobar tota la informació sobre el suport i els ajuts que estan a la seva disposició si contracten joves que compleixin els requisits. En aquest sentit, poden trobar tots els programes, ajuts, incentius que la Generalitat ofereix en cas que vulgui acollir un jove en pràctiques o el vulgui contractar, i també sobre els ajuts disponibles per finançar la formació necessària del jove per a desenvolupar el seu lloc de treball.

Pla Inserjoves: preàmbul de la Garantia Juvenil

La Generalitat ha estat pionera en l’aplicació de mesures en la línia del Pla europeu de Garantia Juvenil. En concret, el SOC està desenvolupant des de l’any 2013 el Pla Inserjoves, al qual hi va destinar 56,7 milions d’euros i hi va participar  103.442. Aquest pla, que té continuïtat el 2014,  conté tot un seguit de programes adreçats als diferents col·lectius que composen l’atur juvenil: els joves sense formació obligatòria ni qualificació; els que no tenen una qualificació adequada a les necessitats del mercat de treball, i aquells qualificats però sense experiència laboral.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article