Es fa oficial el Pla d’actuació de les polítiques de joventut de la Generalitat de Catalunya

El Pla se centra en ajudar als joves a emancipar-se i comptarà amb un pressupost de 600 milions d’euros


El Govern ha aprovat el Pla d’actuació de les polítiques de joventut de la Generalitat de Catalunya: horitzó 2016, que concreta els objectius, les mesures i les accions que han de dur a terme tots els departaments del Govern per tal de promoure l’emancipació i la millora de la vida dels joves. Emancipació “entesa com l'accés a la ciutadania i a l'autonomia personal plena”, segons va explicar la consellera de Benestar Social i Família, Neus Munté, a la roda de premsa en que es presentava el Pla oficialment.
 
Aquest Pla amb 35 objectius estratègics i 126 d'operatius compta a hores d’ara amb un pressupost de 205,4 milions d'euros per a les 353 actuacions que hi ha programades i es contempla que comptarà amb un total de 600 milions d'euros. Es tracta d'un pla consensuat, ja que parteix de l'eina aprovada per consens del món local i d'ampli procés participatiu entre el jovent que va proposar el Govern del Pla Nacional de Joventut de Catalunya 2020, s’ha treballat de manera coordinada amb tots els departaments de la Generalitat i incorpora les mesures aprovades pel Parlament de Catalunya en el marc del Ple extraordinari sobre la situació de la joventut catalana.
 
Les actuacions estan distribuïdes en 7 eixos: educació, feina, emancipació, salut, participació, cultura i cohesió social, que corresponen als 7 reptes del Pla nacional de joventut de Catalunya 2011-2020 tot i que dóna més protagonisme als eixos de l'educació, el treball i l'habitatge, ja que el Pla se centra en les polítiques de suport a l'emancipació.

Objectius i pressupost del eixos d’actuació més rellevants

En l'àmbit de l'educació, Segons Neus Munté, el principal repte és aconseguir l'èxit en la trajectòria dels joves, reduint el fracàs escolar, l'abandonament prematur i l'efecte de les desigualtats socials i territorials dins del sistema educatiu. S'han invertit 11,3 milions d’euros per ajuts a estudiants, ajuts a la mobilitat internacional de l’alumnat, promoció de la formació professional, la. formació dual o beques en educació en el lleure.

Pel que fa a la feina, alguns del objectius del Pla en aquest terreny són millorar l’ocupació dels joves i ampliar d’aquesta forma les seves oportunitats de realització, promoure la millora de les condicions de treball en aquest segment de la societat, impulsar l’emprenedoria jove i social i fomentar la contractació del col·lectiu juvenil atenent les seves necessitats (nivells de qualificació i experiència professional, diversitat funcional, més vulnerabilitat, entre altres). S’han destinat 86,5 milions d’euros per a 54 actuacions destinades a la promoció de l’èxit en la trajectòria laboral dels joves.

En emancipació juvenil es procurarà impulsar i facilitar l’accés a l’habitatge de lloguer, vetllar per l’accés al manteniment de l’habitatge, impulsar el desenvolupament de nous models d’accés a l’habitatge mitjançant la col·laboració público-privada i  crear i millorar els espais de comunicació entre administració, propietaris i joves. Es destinaran 16,5 milions d’euros aquest any a través de 13 actuacions, com ara prestacions per al pagament del lloguer, prestacions d’urgència social, el programa d’habitatge de l’Àrea de Suport al Jove Tutelat i ExTutelat o el programa “Compartir habitatge”. Els objectius d'aquest àmbit són:

 
El document al complet està publicat al següent enllaç: www.gencat.cat/joventut/PAPJ2016.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article