Un 48% dels ancians al món, sense pensió de jubilació

Des de 2010 hi ha una reducció en la protecció social a l'Estat espanyol


L'Organització Internacional del Treball (OIT) ha senyalat que el 48% de les persones que superen l'edat de jubilació en el món (segons un anàlisis de 178 països amb i sense serveis socials públics) no disposen de pensió. També ha remarcat que un 52% dels que la perceben no tenen un nivell d'ingressos suficient per a tenir una cobertura adequada. Segons publica al seu informe, la situació obliga a aquest col·lectiu a seguir treballant amb pitjors condicions i remuneració.

En el document que ha publicat la OIT es destaca que molts països en desenvolupament estan expandint els seus sistemes de pensions, una tendència molt positiva segons la directora del Departament de Seguretat Social de la OIT, Isabel Ortiz. El document també constata que més de 45 països han arribat al 90% de cobertura i 20 països en desenvolupament quasi tenen cobertura universal. Tot i això, Isabel Ortiz manifesta que és igual d’important que l’expansió és el fet de poder garantit pensions adequades, ja que els homes i dones en edat de jubilació tenen dret a jubilar-se amb dignitat i sense risc d’exclusió o pobresa, un problema present a escala mundial, diu Ortiz. És per això, que la directora senyala com a model les pensions finançades amb impostos perquè permeten l’expansió en la cobertura de pensions alhora que garanteixen un nivell bàsic de protecció per aquells que no reben pensió contributiva.

Com afecta la crisi?

Segons Ortiz les polítiques de consolidació fiscal adoptades adoptades a Espanya a partir de 2010 i les mesures d’ajust han donat lloc a una reducció en la protecció social i retallades pressupostaries en els serveis de benestar, i no només això, a més s’ha augmentat l’edat de jubilació i s’han incrementat les tasses de cotització, alarma. Aquests ajustos, afirma, posen en risc a la protecció social a la gent gran i, tot i que les repercussions no siguin visibles fins d’aquí un temps, el consum es veurà ressentit, i per tant, la recuperació econòmica serà més lenta. És per això que Ortiz creu que en primer pla de la agenda de desenvolupament post 2015 està la protecció social perquè són alarmants les previsions què indiquen que al 2050 a 14 països o més les pensions seran més baixes.

La OIT destaca que com que el desenvolupament inclusiu i la justícia social són essencials per a la recuperació econòmica s’ha de fer visible els casos com el de China que ha obtingut una cobertura gairebé universal de les pensions i un augment de salaris o el d’altres països com  Argentina, Bolívia, Xile, Hongria o Polònia que estan revertint la privatització dels sistemes de pensiones que feren entre a les dècades dels anys 80 i 90.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article