Un centenar de persones discapacitades són esterilitzades cada any

El digital 'Crític' publica un reportatge sobre la polèmica que genera aquesta pràctica


La setmana passada el portal de periodisme d'investigació Críticva publicar un reportatge sobre la problemàtica de l'esterilització a persones amb discapacitat.  Escrit per Elena Parreño i amb el nom de "La justícia autoritza l'esterilització d'un centenar de persones discapacitades cada any",  el reportatge tracta tant del problema que suposa pels discapacitats que els seus tutors prenguin la decisió d'esterilitzar-los, així com també dels drets que se'ls vulneren.  L'escrit periodístic fa un repàs també de les divergències entre la llei espanyola i la Convenció de l’ONU per a persones discapacitades del 2006, per una banda, i la Declaració universal sobre bioètica i drets humans de la Unesco (2005), per l'altra.

El reportatge posa de manifest que entre el 2011 i el 2013 es van sol·licitar als jutjats 50 esterilitzacions per a persones amb discapacitat a Catalunya, i en el primer semestre del 2014 ja se n’han registrat 47. Crític també posa al descobert que centenars de tutors utilitzen cada any l'esterilització malgrat que la finalitat no sigui terapèutica i que per tant, les persones amb discapacitat encara no tenen dret a la lliure planificació familiar i a gaudir de la pròpia sexualitat.

Segons els especialistes entrevistats en el reportatge, l'esterilització "hauria de ser una opció específica per a un col·lectiu de risc". La sexòloga especialitzada amb discapacitats, Gemma Deulofeu, afegeix que  "els que tenen conductes sexuals explícites no tenen la capacitat cognitiva per gestionar mètodes anticonceptius i no disposen dels recursos necessaris per atendre adequadament un nadó".

El text publicat a Crític també relata la difícil tasca que suposa pels jutges i forenses prendre una decisió sense ser especialista en el col·lectiu i amb les esquerdes que té la llei espanyola, i més específicament de l'actual article 156.2 del Codi penal, que entra en conflicte amb la Declaració universal sobre bioètica i drets humans. .

Tot i les dificultats que s'afegeixen al context de crisi, el reportatge dóna esperança a les 48.989 persones amb discapacitat intel·lectual que viuen actualment a Catalunya. L'article periodístic posa l'accent a l'evolució que estan experimentant les lleis que afecten els discapacitats intel·lectuals així com també a les facilitats d'oferir solucions educatives per tal que les famílies no esterilitzin els discapacitats.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article