Catalunya líder en programes de cures pal·liatives segons l'OMS

L'Organització ha designat investigadors catalans per a la realització d'un programa internacional


Catalunya lidera els rànquings en cures pal·liatives des de 1990 gràcies a un programa de la Conselleria sobre detecció precoç de les persones amb aquestes necessitats. Alhora, l'Obra Social La Caixa té un programa que tracta els aspectes emocionals i d'atenció familiar en aquesta fase de la vida d'una persona.
 

Ara, l'OMS ha ratificat aquest lideratge designat al director de l'Observatori Qualy de l'Institut Català d'Oncologia (ICO), Xavier Gómez-Bastiste, com a màxim responsable dels programes de cures pal·liatives. Gómez-Batiste afirma que “tenim la gran oportunitat d'estendre el que hem aprés a Catalunya a d'altres països” ja que l'objectiu és intentar exportar aquestes iniciatives.
 
Gómez-Batiste s'encarregarà de dissenyar i aplicar un "projecte sistemàtic global" de desenvolupament perquè les cures pal·liatives siguin reconegudes com un dret universal. A més, vol que aquestes s'estenguin a persones amb un pronòstic de vida limitat i que arribi a tots els serveis d'atenció primària i comunitària. Alhora, el propòsit de l'OMS és millorar l'accés a la medicació analgèsica i a d'altres fàrmacs essencials. Actualment, més d'un 70% de persones que pateixen dolor no hi tenen accés. 
 
D'altra banda, Gómez-Batiste vol impulsar determinats projectes a països amb vies de desenvolupament que es veuen afectats per malalties com la SIDA o l'Ebola per impulsar un protocol de cures pal·liatives específic davant de situacions de crisi humanitària. 
 
 
L'OMS ha sol·licitat a Gómez-Batiste un pla estratègic que identifiqui les necessitats i els serveis necessaris per desenvolupar aquest nou projecte. Segons ha explicat Gómez-Batiste, cada any moren 27 milions de persones al món que necessiten cures pal·liatives, però només el 30% dels estats disposen de sistemes d'aquest tipus, un altre 30% els estan desenvolupant i el 40% restant no disposa de cap tipus d'acompanyament pal·liatiu.
 

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article