Salut programarà menys radiografies i TACs a infants per reduir el risc de càncer

La Generalitat elabora un protocol per a regular les radiacions que reben els menors


La Conselleria de Salut de la Generalitat està elaborant un protocol pioner a l'estat espanyol en col·laboració amb les societats científiques per a reduir les radiacions ionitzants entre els infants, principalment les radiografies i els TACs, després que dos estudis internacionals hagin demostrat la seva relació amb el desenvolupament del càncer a llarg termini. 

Estudis publicats a 'The Lancet' i 'British Medical Journal' sostenen que exposar un nen a la radiació de dos o tres TACs cranials triplica el risc de patir càncer cerebral. A més, les investigacions també sostenen que exposar l'infant a entre cinc i deu proves ionitzants augmenta fins a tres vegades la propensió de desenvolupar leucèmia. 

La directora d'Ordenació i Regulació Sanitàries, Roser Vallès, explica que l'objetiu del nou protocol que emprendrà la Generalitat és que les radiografies i TACs "es facin només en casos estrictament necessaris i amb les dosis de radiació exactes". Fins ara, "potser es feien més radiacions de les degudes sense un estricte criteri clínic, sovint a petició del propi pacient", explica Vallès que afirma que, a partir d'ara, la intenció és  "que els professionals segueixin protocols basats en la evidència clínica i que els pacients estiguin ben formats i informats" dels efectes que produeixen aquestes proves.

Per elaborar el protocol, Salut ha comptat amb la col·laboració de Goya Enríquez, experta en radiacions pediàtriques, que lidera la redacció del document. Segons Enríquez, la prova que afecta més a l'organisme és el TAC i aconsella  que la millor opció és fer una ecografia: "si es pot arribar al diagnòstic d'un pacient amb una prova que no sigui radiació ionitzant, s'ha d'elegir aquesta opció", confirma l'experta.

"Els nens estan en fase de creixement i les seves cèlul·les no són madures, cosa que els fa molt més sensibles a la radiació que els adults", diu Enriquez que no obstant aclareix que les radiacions "també afecten als adults, però, com els efectes no es veuen fins 15 o 20 anys més tard, alguns ni viuen suficient per a desenvolupar problemes". Amb la detecció d'aquest problema, Goya Enriquez obre la possibilitat que a Catalunya s'entregui una targeta de radiació a cada pacient per controlar les seves exposicions com ja es fa a d'altres territoris europeus.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article