El racisme institucional, el primer en el rànquing de denúncies

L'informe anual de SOS Racisme analitza els casos de racisme i discriminació atesos a les seves oficines


La Federació d'Associacions de SOS Racisme de l'estat espanyol, que aplega vuit organitzacions territorials, ha publicat, com cada any des de 1995, un informe sobre l'estat del racisme i la xenofòbia a l'estat espanyol i a Europa. A finals del 2014 ha donat a conèixer la 19a edició de l'informe anual, que recull les dades del 2013.

Aquestes dades són un recull de les denúncies ateses des de les Oficines d'Informació i Denúncia de la Federació, així com diverses informacions aparegudes als mitjans de comunicació. Les Oficines es troben a Catalunya, Aragó, Guipúscoa, Biscaia, Astúries, Madrid i Navarra i van recollir durant el 2013 un total de 397 denúncies. 
 
El racisme institucional ocupa el primer lloc del rànquing de denúncies, amb casos que alarmen de la situació als CIE, temes de nacionalitat, tràmits d'estrangeria i altres qüestions en què les institucions no han actuat correctament. La segona posició l'ocupen les denúncies recollides sota el terme de seguretat pública, que abasten detencions arbitràries, insults, etc. Els segueixen en el rànquing els casos de denegació a l'accés a prestacions i serveis públics i les agressions i conflictes. 
 
L'informe destaca la poca presència de la immigració a l'agenda política i denuncia una manca d'interès en les necessàries polítiques d'integració. Des de SOS Racisme denuncien que l'Administració hagi suspès el Fons per a la Integració d'Immigrants i afirma que "en un moment en que l'arribada de persones immigrants ha baixat, el govern té una bona oportunitat per gestionar la immigració". Alhora, SOS Racisme valora positivament la creació de fiscals de sala especialitzats en temes de discriminació, però troba a faltar "l'eina normativa que faciliti el treball de recerca d'aquests fiscals", és a dir, una llei contra la discriminació "per lluitar de manera efectiva contra els delictes d'odi". 

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article