Acord per a l'eliminació de les discriminacions de gènere al món laboral

El departament d’Empresa i Ocupació i l'Institut Català de les Dones han signat un conveni per assolir la igualtat efectiva de dones i homes


El secretari d’Ocupació i Relacions Laborals del departament d’Empresa i Ocupació, Joan Aregio, i la presidenta de l’Institut Català de les Dones del departament de Benestar Social i Família, Montse Gatell, han signat un nou conveni de col·laboració per desenvolupar polítiques d’igualtat en matèria d’ocupació i relacions laborals.

Aquesta iniciativa s'emmarca en el Pla estratègic de polítiques de dones 2012-2015 aprovat pel Govern, amb què s'incorpora la perspectiva de gènere a totes les actuacions i polítiques del govern de la Generalitat per tal d'assolir la igualtat efectiva de dones i homes en tots els àmbits. 

En aquest sentit l'any 2013 es va signar un Acord Marc que pretenia avançar en l'eliminació de les discriminacions en l'entorn laboral i contemplava accions de sensibilització i promoció de la igualtat d'oportunitats laborals i el foment de la participació de la dona en aquest àmbit.

El conveni preveu aspectes com ara consolidar la promoció de la igualtat a les empreses a través de tallers i cursos específics, avançar en l’acreditació de competències professionals de les persones que treballen en aquesta promoció d'igualtat a través del Servei d’Ocupació de Catalunya, col·laborar en la definició d’objectius que detecten les situacions de discriminació amb la Inspecció de Treball o formar a dones empresàries i emprenedores.

Les dones al món laboral

Aquest acord preveu frenar les xifres que presenta l'Enquesta de Població Activa (EPA) del quart trimestre del 2014, que mostren 350.200 dones a l'atur d'un total de 756.500 i en què les dones presenten 7 punts de diferència respecte als homes en la taxa d'ocupació.

Segons dades de l'EPA, la situació contractual és diferent segons el sexe. Hi ha més homes que dones ocupats a temps complert. Aquesta diferència repercuteix tant en els salaris com en les prestacions que se'n deriven, com l'atur o les futures pensions de jubilació. Cal destacar també que la bretxa salarial entre sexes, a partir del salari brut anual, se situava l'any 2012, segons l'Idescat, en el 24,81% (incloent-hi contractes de jornada completa i de jornada parcial) i en el 17,9% (tenint només en compte la jornada completa). 


 

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article