Un coordinador parental vetllarà pels menors en divorcis conflictius

Catalunya acull una prova pilot pionera a l'estat i hi dedicarà vint especialistes


Els fills menors afectats per una separació altament conflictiva comptaran amb el suport d'un coordinador parental que vetllarà pel vetllarà pel compliment de les sentències judicials sobre custòdia i tutelarà el règim de visites entre els progenitors.

La mesura és una prova pilot que s'implementa des d'Estats Units, on ja fa més de deu anys que funciona amb èxit, i té l'objectiu de vetllar pel benestar del menor durant la separació dels progenitors. La iniciativa ha estat presentada aquesta setmana de la mà de la fundació Fília d'Empar al Menor, que compta amb la col·laboració del Centre de Mediació en dret privat de Catalunya, adscrit al Departament de Justícia de la Generalitat de Catalunya, i l'Obra Social La Caixa.

Prova pilot

Catalunya serà la comunitat pionera a l'hora d'implementar aquesta prova pilot que durarà sis mesos i que podrà ser prorrogable a sis més. Per treballar-hi, el Centre de Mediació de Dret Privat a Catalunya seleccionarà, del registre de mediadors, vint professionals que es formaran voluntàriament en temes com el Dret Processal Familiar. Els primers coordinadors parentals actuaran sota la coordinació i la supervisió dels jutges en els casos que la sentència judicial no hagi mitigat el conflicte entre els progenitors i el litigi persisteixi.

Què diuen les xifres

Segons l'Institut Nacional d'Estadística, es trenca un matrimoni cada 4'7 minuts, més de 300 al dia. A Catalunya, l'any 2012 hi va haver més de 22.000 ruptures, unes 60 al diàries. El 40% d'aquestes ruptures són sense acord i acaben a judici. Des de 1981, s'han acumulat més de 2,7 milions de ruptures que han afectat més de 2 milions de fills.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.

JOSEP VILAJOANA I CELAYA BARCELONA
1.
Lamentablement som encara en una societat on qui més publicita més reconeixement té. És per això que vull afegir un comentari a la notícia, essencialment molt bona. L'experiència de coordinació de parentalitat a USA i Canadà l'ha portat a Catalunya el Col·legi Oficial de la Psicologia, costejant les minutes i els desplaçaments dels experts d'aquells paisos per formar els nostres experts. El procés està en aquests moments on ha d'estar: al departament corresponent de l'administració de Justícia i en el Centre de Mediació, amb el vist i plau importantíssim dels jutges, professió, per altra part, cada vegada més feminitzada, afortunadament.
  • 2
  • 0

Comenta aquest article