L'Anoia, pionera en l'aplicació del pla 'Pel bon tracte a les persones grans'

La demarcació comptarà amb un protocol d'intervenció territorial contra el maltractament a la gent gran


La consellera de Benestar Social i Família, Neus Munté, va explicar dimecres al Ple del Parlament el programa 'Pel bon tracte a les persones grans', que vol abordar les situacions de maltractament. La comarca de l'Anoia serà la primera en presentar un protocol d'intervenció territorial en aquest sentit.

Entre les accions del programa destaquen les orientacions d'actuació en cas de maltractament, la formació de professionals de diversos àmbits, la creació d'una Comissió nacional de seguiment del programa, la sensibilització de persones grans i de la ciutadania en general i, finalment, la intervenció al territori.

El programa preveu que de forma coordinada cada comarca pugui tenir el seu propi protocol territorial d'abast comarcal, "ja sigui donant suport a les iniciatives ja endegades o ajudant a desplegar aquesta xarxa en altres punts del territori", va dir Munté.

L'Anoia ha estat escollida com a una de les cinc comarques pilot, per la seva trajectòria i "experiència contrastada en aquest àmbit". De fet, des de 2009 compta amb una Comissió de prevenció i detecció de situacions de maltractaments a les persones grans que està formada per representants de la Generalitat de Catalunya, el Consell comarcal, els Ajuntaments de la comarca, la Diputació de Barcelona, el Consell de la Gent Gran de l'Anoia i altres entitats.

Aquest pilotatge territorial també s'està duent a terme al Pla d'Urgell, al Maresme, a l'Alt Penedès i al conjunt de les comarques de les Terres de l'Ebre, tot i que es troba en una fase menys avançada.

Desplegament del programa a l'Anoia

El 6 de març va iniciar-se el desenvolupament del programa, que té tres fases d'intervenció, a la comarca. De moment, ja van dur-se a terme les sessions formatives per millorar la detecció i la intervenció en situacions de maltractament a les persones grans; i es preveu que a finals d'abril s'inici el tercer nivell, de suport al disseny del protocol i a la consolidació de la xarxa de recursos.

Aquesta eina, segons Neus Munté, "servirà per atendre a les persones grans de l'Anoia amb la màxima celeritat i professionalitat, atès que cada un dels professionals coneixerà com acompanyar i atendre a la persona gran víctima de maltractament, des del moment de la detecció".

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article