Nou protocol d'accés a l'habitatge per a persones amb malalties mentals

El pla vol garantir el dret a una llar a les persones menors de 65 anys i amb una discapacitat superior al 33%


El Govern ha posat en marxa un protocol d'accés als serveis d'habitatges per a persones amb problemàtica social derivada d'una malaltia mental. La iniciativa s'emmarca entre les accions prioritàries pel Pla Interdepartamental d'Atenció Integrada Social i Sanitària (PIAISS) i el Pla Integral de Salut Mental.

Amb aquest protocol, la Generalitat pretén adaptar el model del servei social d'habitatge a les singularitats i necessitats del col·lectiu de persones amb problemes de salut mental. La iniciativa vol millorar l'atenció i la informació als usuaris i a les seves famílies. Així mateix, potenciarà la coordinació dels àmbits de salut i social, alhora que prioritzarà l'atenció local amb la creació de comissions territorials. D’altra banda, també pretén oferir més seguretat jurídica a les entitats prestadores de serveis socials d'habitatge i als usuaris.

El conseller de Salut, Boi Ruiz, la consellera de Benestar Social i Família, Neus Munté, i el secretari del Govern, Jordi Baiget, van presentar aquest divendres el nou protocol. Neus Munté va assegurar que aquest contribueix a “aconseguir l’efectiva implantació d’un sistema integrat d’atenció entre els serveis sanitaris i socials", fet que permetrà  "una atenció centrada en la persona, integral i integrada, eficient i de qualitat”.

Pel què fa als criteris d'accés al servei, les persones hauran de ser menors de 65 anys, no hauran de requerir atenció sanitària continuada i hauran d'acreditar un trastorn mental sever i una discapacitat legalment reconeguda del 33%, no del 65% com inicialment s'havia plantejat.

En l’elaboració del Protocol, liderat pel Departament de Benestar Social i Família i el Departament de Salut, i coordinat pel Departament de la Presidència en el marc del Pla Integral de Salut Mental, també hi ha col·laborat l’Associació Catalana de Llars de Salut Mental,Barcelona Salut Mental, el Consorci Sanitari i Social de Catalunya,FORUM Salut Mental, Salut Mental Catalunya i la Unió.


Comissions territorials

Una de les principals novetats que introdueix el Protocol és la creació de comissions territorials mixtes entre Benestar Social i Família i el Departament de Salut.

Les comissions estaran formades per professionals dels recursos sanitaris i socials de cada territori: centre de salut mental d'adults, servei d'hospitalització de mitjana i llarga estada, serveis d'habitatges assignats al territori, atenció primària de salut i un representat dels Serveis territorials de Benestar Social i Família.

L'objectiu d'aquestes comissions serà identificar les persones que compleixin els barems establerts, mantenir el llistat d'usuaris actualitzat i establir les prioritats d'acord amb les necessitats de les persones. Així mateix, les comissions vetllaran per la coordinació bidireccional entre els serveis sanitaris de salut mental i els serveis d'habitatge per tal de garantir l'atenció integral de les persones amb trastorn mental server de cada territori.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article