20 anys de cooperativisme i diversitat funcional


Una de les primeres decisions que ha d’adoptar el promotor o promotors d'una nova empresa, un cop estudiat el Pla d'Empresa i assegurada l'obtenció de recursos, és l'elecció entre els diferents tipus de formes jurídiques de constitució que pot adoptar la nova aventura econòmica (autònom, societat limitada, societat anònima…). El desembre de l’any 1995 el Joan Esteve ho tenia tot a punt, havia elaborat el pla d’empresa gràcies a la formació que havia rebut en gestió i administració d’empreses un any abans, desplaçant-se a Barcelona, a Can Ensenya, dos o tres tardes a la setmana, no només per aprendre la ciència de gestionar una empresa sinó també per aprendre a gestionar-ne una de social, una que tingués com a finalitat la inserció laboral de persones amb problemes de salut mental. Degudament redactada la previsió de tresoreria, el pla de finançament, la previsió de compte de resultats etc… només li calia decidir entre les diferents formes jurídiques de constitució legal d’aquell nou projecte que tot just començava a emprendre seriosament el seu camí. ¿Quina s’adequava més a aquella bogeria que acabava de començar amb cinc persones diagnosticades amb diferents trastorns de salut mental, amb els quals havia compartit ja els dos darrers anys dins un procés de selecció i formació subvencionat per la Unió Europea que els havia permès passar de la inactivitat laboral a estar a punt de constituir una nova empresa i convertir-se en empresaris?

El Joan havia tingut una mala experiència en una cooperativa agrària que no havia acabat de reeixir i en la qual hi havia perdut bona part dels seus millors anys i també algun calé que altre. Una mala experiència que tanmateix no li influí alhora de decidir-se de nou per una cooperativa en el nou projecte que iniciava. Aquell desembre de 1995, 5 dels 10 alumnes que havien iniciat aquell curs foren seleccionats per en Joan.

Les cooperatives són societats amb gestió democràtica que associen persones físiques o jurídiques amb necessitats o interessos socioeconòmics comuns, amb el propòsit de millorar la situació econòmica i social dels seus components i de l’entorn comunitari, realitzant una activitat empresarial de base col·lectiva. El Pere Bartolí, el Kiko Ruiz, el Guillem Companys, el Josep Lluís Rodríguez i el Joan Colet van ser els escollits per constituir sota la gerència del Joan, una societat cooperativa de responsabilitat limitada.

Així començava Nou Verd, una aventura que ja té 20 anys i que actualment ofereix diferents serveis de jardineria, gestió i oferta de biomassa, tractaments d’olis vegetals, recollida selectiva de residus, gestió de projectes sociolaborals i atenció, suport, orientació i formació de persones amb especial vulnerabilitat. Una aventura que actualment dóna feina a la comarca de l’Alt Penedès a més de 100 persones, 50 d’elles socis cooperatius, una aventura que segueix, com en el primer dia, amb la voluntat de promoure i facilitar la inserció laboral de persones amb discapacitat,  prioritàriament treballadors amb malaltia mental. Felicitats Nou Verd.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.

Juli Silvestre Mediona
1.

Molta i molt bona feina!

  • 0
  • 0

Comenta aquest article