La FEDAIA demana el desplegament total de la llei d'infància

La federació insta als polítics a incloure el desplegament de la norma en els programes electorals i a dur-lo a terme abans de dos anys


El maig del 2010 el Parlament català va aprovar la Llei dels Drets i les Oportunitats de la Infància i l'Adolescència (LDOIA). Coincidint amb el seu cinquè aniversari, la Federació d'Entitats d'atenció a la Infància i l'Adolescència (FEDAIA) ha fet públic un document d'anàlisi, en el qual s'especifica en quin moment es troba el desplegadament de la llei i es fan propostes respecte el desenvolupament reglamentari que hauria de completar-la.

Dotar a la Llei d'Infància d'un pressupost adequat perquè es puguin implementar mesures efectives de protecció dels menors d'edat i fer un anàlisi de les necessitats per elaborar un mapa de recursos i serveis, són algunes de les reivindicacions que la federació ha exposat avui durant la presentació de l'informe a la Casa Elizalde.
 
El document d'anàlisi, fruit del treball conjunt de la FEDAIA i del doctor en Dret de Família de la Universitat de Barcelona, Isaac Ravetllat, posa l'accent en  la necessitat de no convertir la llei en una il·lusió del que podia haver estat i mai va ser. “No desplegar la llei és com tenir un cotxe nou al que mai hem posat gasolina perquè pugui funcionar”, s'ha constatat a la jornada.
 
Durant la presentació, la FEDAIA ha demanat els partits polítics que es comprometin a incloure als seus programes electorals la promesa de desplegar íntegrament  la Llei d'Infància en la propera legislatura i abans de dos anys. "En aquests moments ni tan sols tenim clar quines parts de la llei s'han desenvolupat", ha dit Ravetllat.

Els punts en discòrdia i propostes
 
El text desglossa diferents aspectes de la llei i posa de manifest els interrogants que prevalen en qüestions que tenen relació amb els procediments d'intervenció en situacions de risc, desemparament i tutel·la d'infants i adolescents
 
Pel que fa a les situacions de risc, el document proposa especificar la periodicitat amb la qual els serveis socials bàsics han d'avaluar el context en què es troba el menor d'edat. La FEDAIA considera que 6 mesos és el temps idoni.

Els infants i la seva voluntat

Així mateix, el text proposa la necessitat d'escoltar als infants i adolescents abans de signar el comprimís socioeducatiu, orientat a la superació dels risc que afecta el menor d'edat,  amb els pares o tutors legals.  

En el cas del procediment de desemparament, que es dóna quan als infants els manquen els elements bàsics per al desenvolupament integral de la personalitat o estan sotmesos a maltractaments, la FEDAIA considera que també cal avisar el menor d'edat de l'inici de d'aquest procés, que pot acabar amb l'allunyament de la família.

Des de l'incoació de l'expedient de desemparament i fins a la resolució pot arribar a passar un any. Des de la federació apunten que aquest període és "excessivament lax" i que cal reduir-lo a sis mesos. A més, afirmen que en cas que les resolucions declarin el desemparament és necessari explicar la situació al nen amb un vocabulari adaptat a la seva edat. El menor d'edat ha de saber, diu la FEDAIA, que té l'opció d'oposar-se judicialment a les mesures protectores adoptades amb el suport d'un defensor judicial.

La FEDAIA apunta que en sis de cada deus casos en què es revisa el desemparament els tribunals consideren que no existeix causa objectiva per aquest.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article