Aprovada la ILP d'habitatge que obliga a reallotjar els desnonats

Els grans propietaris hauran d'oferir els pisos dels desnonats en lloguer social durant un període de tres anys


El Ple del Parlament va aprovar ahir, per unanimitat, la Iniciativa Legislativa Popular promoguda per la Plataforma d'Afectats per la Hipoteca (PAH) i L'Aliança contra la Pobresa Energètica (APE). Un cop publicada al Diari Oficial de la Generalitat de Catalunya (DOGC), la setmana vinent, entrarà en vigor automàticament.

La ILP, que compta amb un ampli suport popular i un aval sense precedents de 143.380 firmes, impossibilitarà dur a terme desnonaments sense oferir als afectats una alternativa d'habitatge.

Així, doncs, la gran novetat de la llei és que obliga els grans propietaris -entitats bancàries, filials immobiliàries de les entitats i fons d'inversió- a oferir els pisos desnonats en lloguer social, durant un període de tres anys, a les persones afectades que no tinguin una alternativa d'habitatge i que estiguin en risc d'exclusió habitacional.

Si el propietari és un particular, que podria resultar perjudicat econòmicament, per evitar el xoc d'interessos serà el govern qui haurà d'oferir ajudes públiques per al lloguer. Tot i que fins l'1 de Gener, quan comenci el nou exercici pressupostari, no s'inclourà una partida destinada a fer front a aquesta realitat, això no implica que les ajudes no puguin oferir-se abans.

Un altre dels punts rellevants és que en cas de dació en pagament i que hi hagi avaladors que siguin familiars del titular, el deute d'aquests s'anul·larà. Per evitar que el pis d'un desnonat sigui adquirit per un preu irrisori per part de fons voltors, la persona desnonada tindrà dret a recuperar-lo per la mateixa quantitat.

Pobresa energètica

En referència a les despeses globals d’habitatge i subministraments, aquestes no podran superar el 30% dels ingressos familiars en cas de les persones en risc d’exclusió.

A més, s'invertirà el procés dels talls de subministraments. Si fins ara una persona podia evitar el tall acreditant la seva situació de penúria a través d'un informe dels serveis socials; ara, les empreses no podran deixar sense llum, aigua i gas a una família, sense haver comprovat prèviament la seva situació.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article