Els donants rebran una notificació quan la seva sang salvi vides

El Banc de Sang i Teixits treballa en una 'app' que permetrà reservar hora per donar sang i conèixer les reserves del nostre grup sanguini


Reservar hora per donar sang, conèixer si hi ha reserves baixes del nostre grup sanguini i rebre una notificació quan la nostra sang salvi vides. Aquestes són algunes de les funcions de l'aplicació en la qual estan treballant el Banc de Sang i Teixits i l'empresa SDOS. Estarà disponible a l'octubre, quan es farà una prova pilot.

La iniciativa, ja en marxa a països com Suècia, pretén fidelitzar el donant i fer-lo partícip del procés. L'aplicació estarà disponible per iOS i Android - també al web- i oferirà un ampli ventall de prestacions: reservar hora per donar sang, omplir el qüestionari des del mòbil i portar-lo fet a la campanya -on el metge podrà llegir-lo des de l'ordinador-, conèixer si hi ha reserves baixes del nostre grup sanguini i  tenir més informació sobre la sang i la compatibilitat dels grups.

A Suècia ja fa tres anys que aquest servei funciona, tot i que és ara quan comença a prendre volada més enllà de la capital. Els donants reben un missatge de gratitud quan donen sang i també quan aquesta ha estat emprada: "Gràcies, la sang que vas donar el dia 13 de gener ha ajudat un pacient", diu l'SMS.  

"Nosaltres intentem constantment desenvolupar maneres per recordar la importància dels donants", explica a The Independent Karolina Blom Wiber, responsable de comunicació del Servei de Sang de Estocolm. "Volem donar-los feedback del seu esforç i pensem que aquesta és una bona manera de fer-ho", afirma.

Dèficit de donacions

Ara mateix a Catalunya hi ha reserves per a nou dies. El Banc de Sang i Teixits disposa de 10.000 unitats, però hi ha dèficit de sang dels grups AB negatiu i A negatiu. La donació de sang baixa al llarg de l’estiu i, en canvi, es mantenen les necessitats als hospitals.

Des del Banc de Sang i Teixits apunten que la calor està darrera de la disminució del nombre de donacions. "N'hi ha hagut un 13% menys de les que havíem previst", diuen. Els hospitals catalans necessiten a l’any aproximadament 240.000 concentrats d’hematies, 35.000 de plaquetes i 35.000 de plasma.

A més dels centres fixos de recollida de sang, aquest estiu hi ha equips mòbils de donació en municipis costaners de Catalunya. També s'ha dut a terme la campanya "aquest estiu et mereixes un monument", que ha recorregut quatre espais emblemàtics de Barcelona: La Pedrera, el Palau de la Música, la Biblioteca Nacional de Catalunya i el Recinte Modernista de Sant Pau. Així mateix, aquesta setmana s'activarà a les xarxes la campanya "Amics de sang, amics per sempre" i les persones que donin sang rebran una calcomania.





Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article