Entitats demanen als partits un increment en la inversió en infància

La FEDAIA reclama elevar-la fins el 2,2% del PIB de Catalunya, davant del 0,9% actual


La FEDAIA, la federació d'entitats catalanes que treballen amb infants en situació de desemparament o risc d'exclusió social,  ha demanat avui als partits polítics que es presentaran a les eleccions  del 27 de setembre, que augmentin la inversió que es destina a polítiques d'infància i família fins a aconseguir el 2,2% del Producte Interior Brut (PIB).

Catalunya destina actualment a aquest concepte un 0,9% del seu PIB -Espanya un 1,4%-, un percentatge que s'ha mantingut estable en aquests nivells en les últimes dècades i que es troba lluny del 2,2% del PIB que hi destinen de mitjana els països membres de la Unió Europea (UE).

En un comunicat, i amb la mirada posada als comicis del setembre, la FEDAIA ha elaborat un díptic en el qual demana el desplegament total de la Llei de Drets i Oportunitats de la Infància i l'Adolescència (LDOIA) en la propera legislatura i en un termini màxim de dos anys. Aquesta norma va ser promulgada pel Parlament el maig  del 2010, però segueix sense tenir una dotació pressupostària per tirar-la endavant.

En el document també exigeix la creació d'una prestació econòmica universal adreçada a nens de cero a 18 anys, amb l'objectiu de cobrir el 50% del cost de criança de l'infant, entorn a 2.500 euros. "La prevenció i la protecció no es poden sostenir sobre una política basada en pedaços econòmics, sinó en solvents sistemes socials que protegeixin i recolzin als infants i les seves famílies al llarg de tot el seu cicle vital ”, assenyala la presidenta de la FEDAIA, Conxi Martínez.

Les entitats de la FEDAIA constaten diàriament en el seu treball que els recursos que es destinen per atendre a la infància més vulnerable són "absolutament insuficients" i que aquesta situació "hipoteca el futur dels infants".

Per fer front a aquesta situació, la federació demana una actuació vertebrada en cinc eixos: establiment de prioritats, desenvolupament de polítiques actives de prevenció, avançament en la definició i normativa de guarda protectora i en els procediments i mesures de situacions de risc i desemparament; incorporació en la política educativa dels canvis necessaris que promoguin l'èxit escolar i redueixin l'abandonament; i promoció de la participació de les entitats socials a tracés del desplegament de les Taules Territorials o Locals d'Infància.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article