Espanya vulnera drets civils i socials, segons l'ONU

El Comitè de Drets Humans critica durament el país per la discriminació racial i la desigualtat de gènere


El Comitè de Drets Humans de les Nacions Unides ha publicat els informes en què examina set països -Veneçuela, Regne Unit, Macedònia, Espanya, Canadà, Uzbekistán i França- sobre l'aplicació del Pacte Internacional de Drets Civils i Polítics.

El dia 6 i 7 de juliol una representació d'Espanya va comparèixer davant del Comitè. Després d'analitzar els documents presentats pel país la nota de l'examen és clara: suspens. L'ONU ha detectat incompliments dels drets civils vinculats al racisme policial, la desigualtat de gènere i la discriminació racial en l'accés a l'habitatge, l'educació o la sanitat, entre d'altres.

En el document 'Observacions Finals sobre el sisè informe periòdic d'Espanya', publicat el 20 de juliol, el comitè de l'ONU - format per 18 experts internacionals- suma fins a "26 preocupacions" per l'incompliment de drets civils, de les quals vuit estan relacionades amb l'àmbit social.

- Racisme policial: el comitè constata l'existència de "controls policials basats en perfils racials o ètnics". L'ONU demana a Espanya  que "elimini l'ús de perfils ètnics per part dels policies i funcionaris".

- Discriminació racial: l'informe insta el govern a "intensificar les mesures destinades a evitar que immigrants i minories ètniques siguin discriminades en l'accés" a drets com l'habitatge, l'educació, l'ocupació i la salut.

- Esterilitzacions forçades: Al Comitè li preocupa la pràctica d'esterilització forçada a persones amb discapacitat, on la seva capacitat jurídica no es reconeix, i recomana seguir tots els procediments per obtenir el seu consentiment ple i informat en aquesta pràctica.

- Desigualtats de gènere: l'informe constata que les dones estan "insuficientment representades en els sectors públic i privat" i en "llocs de presa de decisions". Alhora, mostra preocupació per les "notables diferències salarials entre homes i dones" i reclama que s'examinin les causes d'aquesta "disparitat".

- Violència domèstica: el Comitè alerta de la persistència de la violència contra la dona, sobretot "l'alt grau" que pateixen les immigrants i recomana intensificar esforços per ajudar a la víctima a denunciar i sobreposar-se. Proposa augmentar la protecció de les dones d'origen romanès i investigar les denuncies de dones "especialment vulnerables i marginades".

- Avortament: l'ONU critica la reforma de la llei de l'avortament, que serà aprovada pel Senat el setembre, d'acord amb la qual les menors d'edat necessiten el consentiment patern per interrompre l'embaràs. L'informe assegura que aquesta imposició podria disparar els avortaments il·legals i posar en risc la vida i la salut de les dones.

- Els CIE: el document aglutina una sèrie de crítiques als Centres d'Internament d'Estrangers (CIE) i demana a Espanya que no faci "un ús recurrent de la detenció dels sol·licitants d'asil" i que garanteixi que aquesta sigui "raonable i proporcionada" i el més breu possible. A més, demana assistència sanitària 24 hores al dia en els centres.

- Devolucions: l'informe critica les "devolucions en calent", els "vols de deportació" i "les denegacions d'asil" a sol·licitants no siris. Així mateix, demana a Espanya que revisi la Llei de Seguretat Ciutadana i que garanteixi que les "autoritats estrangeres" no cometin violacions dels drets humans -en referència a la policia marroquí a la frontera amb Ceuta i Melilla.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article