El 85% del joves no secunden les vagues per por a perdre la feina

Una enquesta d'Avalot, joves d'UGT de Catalunya, alerta que la precarietat laboral és "la nova forma" per anular l'exercici dels drets dels empleats


Gairebé nou de cada 10 treballadors menors de 35 anys confessen no secundar les vagues convocades per por a quedar-se sense feina. L'atur és la represalia més temuda, però un 87% opta per no seguir-les amb l'objectiu d'evitar altres sancions.

Així ho constata l'informe 'Arma't' de la branca juvenil d'UGT, Avalot, resultant d'una enquesta realitzada a 2.719 joves d'entre 16 i 35 anys. De l'estudi se'n desprèn una conclusió contundent: la precarietat laboral a Catalunya ha esdevingut  "la nova forma" per anular l'exercici dels drets dels empleats.

L'organització denuncia aquesta realitat emparant-se en la diferència de resultats entre els dos col·lectius analitzats: els estudiants i els treballadors. Mentre que el 93% dels empleats asseguren no participar mai en les vagues convocades, a les aules la situació és totalment oposada.

El 96% dels estudiants han participat en alguna vaga en el darrer any, tot i que el 99% afirma que les institucions educatives prenen represàlies, com ara exàmens sorpresa el dia de la vaga, còmput d'absència a classe, etc.

A aquesta diferència de participació en les vagues en funció de l'ocupació dels joves -treballar o estudiar-, cal sumar-li el fet que tan sols el 8% dels empleats enquestats tenien contracte indefinit, davant del 84% amb contracte temporal. El sindicat ha recordat que el salari dels joves catalans no sol superar els 1.000 euros i que els contractes que més es firmen són d'un temps igual o inferior a un mes.

Avalot ha denunciat també que cada vegada més joves treballen en condició d'autònoms i que, per tant,  cada vegada són més els menors de 35 anys a qui no se'ls reconeix aquest dret. El sindicat ha demanat que es derogui la Llei de Seguretat Ciutadana, popularment coneguda com a llei mordassa, ja que " les multes, la coacció, la repressió i l'excés de control ataquen directament al lliure exercici d'un dret fonamental com és la vaga".

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article