El Govern aprova un pla per a atendre els emigrants catalans

Un dels objectius és fomentar el retorn dels residents a l'estranger que han augmentat en 20.000 persones al 2014, fins arribar a les 242.000


L'emigració catalana ha crescut un 20% el darrer any. Si el 2013 es registraven 13.185 canvis de residència, el 2014 la xifra creixia fins a 15.713. Davant d'aquesta realitat, el govern català va aprovar dimarts un Pla per a la Mobilitat Internacional (PMI), que per primera vegada aborda l'emigració com a un eix més de les polítiques de ciutadania i migracions.

La crisis ha passat factura als catalans i és que, des del 2008, 67.661 ciutadans amb passaport espanyol han optat per emigrar, xifra que s'eleva fins als 682.438 si és tenen en compte els estrangers que havien vingut a Catalunya cercant un futur millor i s'han vist obligats a marxar.

El Pla aprovat amplia el marc d’actuació de les polítiques migratòries, que fins ara havien estat centrades en el suport a l’acollida i integració de les persones immigrades, i s'adreça a les persones que gaudeixen de la condició política de catalans, així com als estrangers que hagin realitzat períodes de residència a Catalunya d’una durada considerable, segons recull la Generalitat en un comunicat.

Cinc línies de treball

La iniciativa  implica la coordinació interdepartamental de Benestar Social i Família, Empresa i Ocupació, Economia i Coneixement, Presidència i Cultura; i inclou 40 actuacions estructurades en cinc eixos de treball: impuls d'un marc normatiu en matèria de mobilitat internacional, promoció de la informació i orientació, foment de l'aprofundiment i vincle a l'exterior, promoció del retorn i creació d'una plataforma informativa i coordinada del suport a la mobilitat.  

Oportunitats laborals per als emigrants

El PMI inclou mesures per fomentar el retorn de les persones emigrades. En aquest sentit, promourà l’accés a l’empresari a perfils professionals residents a l’exterior i facilitarà als emigrants la participació en processos d’intermediació a Catalunya.

Entre les accions del Pla hi  destaca el projecte de llei de la Comunitat Catalana a l’Exterior, que ha de ser ratificat pel Parlament.  El Govern, a més, fomentarà les xarxes connectores de catalans residents a l'estranger, dinamitzarà el Registre d'emigrants i simplificarà la burocràcia dels serveis d’interès d’aquest col·lectiu.

A més, el Govern promourà programes de mobilitat i intercanvis internacionals de caràcter laboral, acadèmic, formatiu i de recerca, i ajudarà les entitats i ens locals a posar en marxa mesures relacionades amb aquest àmbit.

242.000 catalans residents a l'estranger

Del total de 242.070 catalans residents a l'estranger, l'estudi JESP (Joves Emigrants Sobradament Preparats) d'UGT de Catalunya posa de manifest que 60.848 són joves d'entre 15 i 34 anys: 48.347 corresponen a la província de Barcelona, 3.886 corresponen a Lleida, 4.160 a Tarragona i 4.455 a Girona.

D'acord amb  l'Estadística de Variacions Residencials de l'Institut Nacional d'Estadística (INE), les destinacions més freqüents són la Unió Europea (7.151 destinataris), Amèrica (6.179), la resta d'Europa (1.218), Àsia (666), Àfrica (321) i Oceania (178).  Els països que reben més catalans són, en aquest ordre, França, Alemanya, Regne Unit, Equador, Estats Units. Bèlgica, Suïssa i Andorra.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article