6.000 consumidors han rebut formació per prevenir les sobredosis des del 2009

Avui se celebra el Dia Internacional per a la Prevenció de la Mort per Sobredosi


L'Agència de Salut Pública de Catalunya (ASPCAT) i la de Barcelona han format un total de 5.677 consumidors i 1.229 professionals en programes per a la prevenció de sobredosis, segons informa el Departament de Salut en un comunicat publicat avui en el marc del Dia Internacional per a la Prevenció de la Mort per Sobredosi.

La formació permet als alumnes que la reben reconèixer, prevenir i actuar davant d’una sobredosi per opiacis, com l’heroïna o la morfina, i per psicoestimulants, com la cocaïna o les amfetamines.

Als ciutadans que ja han superat el curs se’ls proporcionen vials de naloxona, un fàrmac molt segur que permet revertir les sobredosis per opiacis, amb la finalitat que en un cas d’urgència puguin fer una primera actuació per evitar una possible mort mentre el Sistema d’Emergències Mèdiques (SEM) fa el desplaçament.

Des que es va iniciar el programa, l’any 2009, ja s’han distribuït un total de 8.174 lots, que inclouen també instruccions bàsiques per una reanimació cardiovascular, els telèfons 112/061, mascaretes per a la respiració boca a boca, xeringues, alcohol i guants.


   


Èxit en l'aplicació dels programes  

Els programes de prevenció s'han implementat en el 100% dels centres de reducció de danys (26), el 36% dels 64 centres de tractament ambulatori a les drogodependències i a 88% de les comunitats terapèutiques a Catalunya, un total de 15.

A més del programa de prevenció de la sobredosi, a Catalunya també s’apliquen altres mesures destinades a disminuir la mortalitat, les principals són: els programes de metadona i les sales de consum supervisat. L’ eficàcia d’aquestes mesures tenen una evidència científica important.


Sobredosis, principal causa de mort entre els consumidors

Les sobredosis, juntament amb les malalties infecticontagioses, com la sida i l'hepatits, són les principals causes de mortalitat entre els consumidors de drogues a Europa.

D'acord amb dades de l'Euroestat del 2013, les sobredosis representen més de 3,4% de totes les morts entre la població de 15 a 39 anys.

Es calcula que durant la primera dècada d’aquest segle més de 70.000 joves han mort per aquesta causa i s’estima que, cada any, entre el 9% i el 22% dels consumidors d’heroïna i entre el 3% i el 9% dels de cocaïna (depenent de la via d’administració) patiran almenys una sobredosi no mortal.

Segons l'Agència de Salut Pública de Barcelona, a la ciutat en moren anualment uns 70 joves. Superar una addicció, generalment, és un procés que requereix temps, durant el qual es pot produir una recaiguda i per tant una possible sobredosi. En aquest sentit, les principals causes de sobredosi són el consum després d’un temps d’abstinència, la via injectada i la barreja de diferents drogues, incloent l’alcohol.

L'augment de la puresa de les drogues, un risc afegit

El nivell de puresa de l'èxtasi, la cocaïna i l''speed', les tres drogues sintètiques il·legals més consumides en espais d'oci nocturn, és el més elevat els últims cinc anys. A més, es consolida l'adulteració amb noves drogues, dos factors que incrementen el risc per als seus usuaris. Així es desprèn de l'últim informe anual del Servei d'Anàlisis de Substàncies de Catalunya elaborat per Energy Control, de l'Associació Benestar i Desenvolupament (ABD) i pel Departament de Salut.

El subdirector general de Drogodependències (Aspcat) de la Generalitat, Joan Colom, alerta que la disminució dels adulterants és una bona notícia, però també una "arma de doble tall, perquè si un no sap que ha augmentat la puresa, no està preparat perquè augmentin els efectes".

L'efemèride d'enguany

La commemoració del Dia Internacional de la Prevenció de la Sobredosi suposa una oportunitat per sensibilitzar la comunitat mundial del fet que –com diu el lema de la celebració d’enguany– “Les morts per sobredosi es poden prevenir”, així com també per disminuir l’estigma associat al consum de drogues. Enguany, a Catalunya s’ha promogut que tots els centres de la Xarxa d’Atenció a les Drogodependències facin diferents accions, com ara activitats informatives i tallers formatius de prevenció amb l’ús de naloxona.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article