La Vall d'Hebron millora l'atenció de pacients amb càncer amb un pla pioner

El Projecte Optimus permet eliminar els errors en la dispensació de fàrmacs contra la malaltia i reduir les hospitalitzacions


L'Hospital Vall d'Hebron de Barcelona ha introduït un pla "pioner" a Espanya amb l'objectiu de reduir pràcticament a cero els errors en la preparació i la dispensació de fàrmacs contra el càncer, que giren entorn al 10% a l'Estat i són la principal causa dels efectes adversos entre els malalts.

El projecte Optimus ha estat ideat per personal de les àrees de farmàcia, infermeria, oncologia i hematologia del centre i ha permès reduir en un 9,5%, fins a situar-se en un 0,5%, el marge d'error i inexactitud.

L'avenç es deu en part a la robotització dels processos d'administració dels medicaments. "S'ha desenvolupat un sistema de control de producció que evita preparacions inadequades de la quimioteràpia", van assegurar els caps d'oncologia del centre, Josep Tabernero i Francesc Bosch en una roda de premsa ahir. Així s’ha aconseguit que el 100% de les preparacions superin el control qualitatiu, mentre que el 99,5% superen els quantitatius.

 "Estem  acostumats a donar fàrmacs amb dosis fixes, perquè les medicines generals tenen un marge terapèutic més gran", afirma Tabarnero, qui afegeix que la diferència entre la dosis recomanada i la tòxica en els casos de càncer és molt petita.

Amb l'assessorament de l'empresa Roche Farma, l'Hospital Vall d'Hebron ha avaluat durant tres anys els processos de tractament i atenció d'aquesta malaltia amb l'objectiu de millorar la preparació de fàrmacs, activar canals alternatius d'assistència i estudiar les conseqüències logístiques que implica substituir l'administració de medicaments per la via intravenosa per altres vies, com ara l'oral o la subcutània.

Menys hospitalitzacions i consultes a urgències

Propostes com l’administració de la quimioteràpia per vies alternatives han permès al sistema sanitari reduir centenars d’hores d’ingrés hospitalari, i això també ha tingut efectes positius, sobretot en la salut psicològica i l’estat emocional del pacient.

A més, s’ha aconseguit atendre un terç dels pacients -els casos menys complexos- als CAP, un altre terç a les urgències -en els casos en què el temps corre en contra- i un darrer terç als centres d’atenció immediata (CAI).

El balanç final d’aquesta redistribució de l’atenció als malalts és que les urgències hospitalàries per aquest col·lectiu s’han reduït a la meitat, i també n’ha baixat el nombre d’ingressos. Boi Ruiz va assegurar que el projeccte Optimus s'estendrà a altres centres de Catalunya i també a altres comunitats autònomes veient-ne els resultats. 

Infermers especialitzats en l'atenció a pacients oncològics

Un altre punt destacat del pla és l'especialització dels infermers en l'atenció dels malalts amb càncer perquè es dediquin exclusivament a aquesta pràctica. Això els atorga un "major grau" d'autonomia, facilita el seguiment individualitzat i també "permet que els professionals" anticipin problemes "proactivament", ha subratllat Boi Ruiz

A Catalunya es diagnostiquen una mitjana anual de 33.715 nous casos de càncer. Una xifra que podria augmentar un 32% el 2020, segons les estimacions, com a conseqüència de l'increment i l'envelliment de la població.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article