L'Estat reclama a 3.000 joves catalans que retornin les ajudes al lloguer

Hauran d'abonar l'import amb un 5% d'interessos perquè van sobrepassar els ingressos anuals que els donaven dret a percebre-la


El Ministeri de Foment ha reclamat aquest estiu a uns 3.000 joves catalans que retornin les ajudes corresponents a la Renda Bàsica d'Emancipació (RBE) rebudes en anys anteriors.

Aquests beneficiaris, que suposen al 8% dels catalans que van obtenir la prestació mensual de 210 euros, han rebut una carta de la Generalitat en la qual se'ls insta a retornar l'ajuda al lloguer que els havia estat atorgada. El motiu: van sobrepassar el límit de 22.000 euros anuals que dóna dret a percebre-la.

Aquesta devolució, a més, s'haurà de fer amb un interès del 5%, fet que suposa que cada jove afectat haurà d'abonar una mitjana d'entre 2.000 i 2.500 euros, segons va avançar ahir Rac1.

Des de les institucions catalanes apunten a un error en la concepció de la prestació, suprimida pel Govern del PP el 2011, que es concedia amb la previsió dels ingressos anuals en nòmina i no en base els ingressos cobrats per any vençut.

El secretari d’Habitatge, Carles Sala, va assegurar que les ajudes estan “mal dissenyades” en no estar basades en els ingressos de l'any en curs i en ser lineals, és a dir, de 210 euros per a tothom sense tenir en compte la renda, el preu del lloguer ni quanta gent vivia a l'habitatge.

La renda bàsica de Zapatero, instaurada per l'exministra d'Habitatge Carme Chacón, només exigia el contracte laboral i un certificat de l'empresa amb la previsió dels ingressos. D'aquesta manera, molts han depassat la previsió per la realització d'hores extres, un canvi de feina o una indemnització per acomiadament, han d'abonar ara l'equivalent a l'ajuda més uns interessos que segons el Ministeri de Foment poden arribar al 5%.

El govern català, lligat de mans i peus

Tot i que la carta que reben els afectats prové de la Generalitat, Sala va assegurar que ells actuen com a mers mediadors i que segueixen instruccions del Ministeri de Foment.

L'ajuda era abonada per l'Estat, però les comunitats autònomes feien d'oficina gestora, motiu pel qual ara els toca a fer de cobradores del frac.








Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article