El 90% de les dones diagnosticades amb càncer de mama el superen

Aquest dilluns se celebra el Dia Internacional contra el càncer de mama


El càncer de mama continua sent la primera causa de mort per tumors malignes entre les dones. El Departament de Salut ha estimat que aquest any 2015 s'hauran diagnosticat 4.500 nous casos de càncer de mama a Catalunya.
                                                                                              

Actualment, prop del 90% de les dones diagnosticades per aquesta malaltia aconsegueixen superar-la després d'un tractament. Segons la Societat Espanyola d'Oncologia Mèdica, cada 1% de millora en el tractament del càncer de mama suposa que 250 dones menys recaiguin i puguin gaudir d'una millor qualitat de vida.

Recentment, un grup d'investigadors valencians han desenvolupat un nou sistema per al diagnòstic d'aquesta malaltia. Es tracta del sistema PET, una radiografia mamària que proporciona una imatge del tumor i permet detectar lesions de tan sols un mil·límetre. Alhora, aquesta nova tècnica permet observar si les cèl·lules tumorals disminueixen o no  durant el tractament.

Josep Maria Borràs, responsable del pla director d'oncologia de la Generalitat, assegura que la mortalitat per aquest càncer a Catalunya s'ha reduït un 3,7% des de l'any 1993 gràcies a "les millores en el tractament i del diagnòstic". Alhora, Borràs constata que cal millorar "l'atenció i el suport psicològic" de les pacients.

A nivell català es calcula que 1 de cada 8 dones desenvoluparà aquesta malaltia en algun moment de la seva vida, la gran majoria entre els 45 i els 65 anys. Per això, la conselleria de Salut executa un programa de detecció precoç realitzant una mamografia a dones d'entre 50 i 69 anys i també a aquelles amb alt risc perquè tenen familiars amb la malaltia.                       

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article