Serunion, Hesperia i el Museu Marítim, entre els premiats en RSE

La Universitat Abat Oliba ha acollit aquest matí la Jornada 'Implementar la RSE: el win­win entre empreses i Tercer Sector'


La responsabilitat social de les empreses i la inclusió de persones amb risc d’exclusió social ha estat l’eix central de la jornada “RSE: el win­win entre empreses i Tercer Sector”, una iniciativa de l'empresa d'economia social Apunts i la Càtedra d'Economia Solidària de la Universitat Abat Oliva CEU

La presentació de la jornada ha anat a càrrec de Agustí Colom, regidor Ocupació, Empresa i Turisme de l'Ajuntament de Barcelona, Julio Castillo,director-gerent d'Apunt, i Carlos Pérez del Valle, rector de la Universitat Abat Oliva. Tots tres han volgut destacar la necessitat de confluència d’empreses, entitats i institucions públiques perquè la responsabilitat socials corporativa sigui útil i tingui sentit per a la societat.
 
La conferència inaugural l’ha feta, Carmen Parra, directora de la Càtedra d'Economia Solidària de la UAO que enguany fa 10 anys. “Cal sumar i buscar sinergies que permetin avançar per la RSE”, ha dit Parra, i ha destacat que, per fer-ho, “cal posar la qüestió social per davant de l’econòmica”. Parra ha dit que una bona manera de treballar per les RSE és donar suport al sector local i fer-ho no només des de les institucions sinó també des de les empreses. La catedràtica ha destacat que el treball inclusiu ha d’estar ben remunerat com qualsevol altre perquè a més de produir, aporta dignitat al món laboral. Carmen Parra també ha destacat que l’economia solidària té diverses possibilitats que van des de treballar amb bancs ètics fins a concedir petits microcrèdits per aquests projectes. 
 
La jornada ha seguit amb una taula rodona sobre com incorporar proveïdors socials a les empreses. Sara Berbel, directora d’Empowerment Hub, ha moderat l’experiència de tres empreses que fan ús de proveïdors socials. Santiago Hernández, director general de l'hotel Princess, ha relatat la responsabilitat social de l’empresa a través de la incoporació de treballadors en risc d’exclusió social entre d’altres accions que l’empresa tira endavant. Roser Bonancia, cap de desenvolupament de RR.HH de Serunion, ha explicat que treballen per donar un servei amb valor afegit. Bonancia ha assegurat que Serunion ven els serveis a empreses i intenten “sensibilitzar-les en responsabilitat social corporativa”. Juan Álvarez, gerent de la Universitat Abat Oliba, ha fet un recorregut per l’experiència de la Universitat en la sensibilització en temes de responsabilitat social i la inserció social de persones amb discapacitat. Álvarez ha considerat “impensable” negociar amb qualsevol proveïdor si no incorpora valors de Responsabilitat Social Corporativa. 
 
La codirectora de la Fundació Joia, Immaculada Pinar, al seu torn, ha presentat el model Itínere. Es tracta d’un pla per a les empreses, itineraris personalitzats d'inserció laboral per a persones amb discapacitat i/o trastorns de salut mental. Pinar ha assegurat que a les empreses els costa tenir persones amb trastorns mentals dins la seva plantilla i que “cal treballar l’estigma que sol haver-hi a l’hora de contractar aquestes persones”. 
 
L’última ponència de la jornada ha estat la taula rodona Aliances innovadores que es converteixen en casos d'èxit, moderada per Maravillas Rojo, del programa Emprenedoria Social i Aracoop. ASM, Social Business City Barcelona i el Museu Marítim han estat els encarregats de compartir amb els assistents l’experiència d’aliances entre les empreses i el tercer sector. Cristina García, directora de relacions internacionals d'ASM ha insistit que les empreses “han de perdre la por en contractar persones amb discapacitat” i ha posat sobre la taula el reconeixement social de les empreses i l’empoderament que guanyen les persones. Jaume Oller, de Social Business City Barcelona, ha assegurat que “l’aliança és necessària” i que cal no oblidar la relació internacional per importar bones idees que es desenvolupen en altres països. Oller considera que el winwin de treballar amb persones amb dificultat d’inserció és que són un referent i donen el millor del servei. Roger Marcet, Director del Museu Marítim de Barcelona, ha posat sobre la taula l’aliança com a peça fonamental per trobar un encaix entre l’administració pública i el Tercer Sector. Marcet ha volgut afegir la societat com a tercer win en aquesta relació social entre empreses i col•lectius de persones amb discapacitat. 
 
El conseller d'empresa i economia, Felip Puig, ha estat l’encarregat de l’entrega de reconeixement a empreses amb responsabilitat social corporativa. L’empresa Serunion, l’Hotel Princess de Barcelona i el bufet d’advocats Cuatrecasas han estat premiades com a empreses amb Responsabilitat Social Corporativa. El Premi a la promoció de la diversitat ha estat per Hesperia resorts i les empreses Mullor i Abacus han obtingut una menció especial. El premi a la Innovació social se l’han emportat el Museu Marítim de Barcelona i l’empresa de transport urgent ASM. Felip Puig ha considerat que “és important posar el focus a la responsabilitat social del es empreses perquè la societat ho exigeix” i que “cal replantejar l’estricte benefici monetari per una visió més holística i integral de les empreses”. 

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article