Ús desigual del preservatiu entre els joves de diferents classes socials

Un estudi revela un augment dels adolescents barcelonins que no utilitzen condó, increment més acusat en els grups socioeconòmics desfavorits


L'ús del preservatiu entre els adolescents barcelonins ha disminuït significativament: mentre el 2004 el feien servir un 80,5%, el 2012 només l'empraven un 68,3%. Així ho consta un estudi publicat al 'Journal of Urban Health', que alerta sobre la relació entre l'ús del condó i la classe social dels adolescents.

La recerca, liderada per Glòria Pérez, tècnica de l'Agència de Salut Pública de Barcelona i professora de la Universitat Pompeu Fabra, apunta que l'ús del preservatiu ha baixat un 10% entre els nois que estudien en escoles privades o concertades, mentre que ho ha fet un 20% entre els que pertanyen a grups socioeconòmics més baixos, passant del 91% l’any 2004 al 69% el 2012.  En les noies, les tendències són similars, amb un descens del 16% en vuit anys.

L'estudi també posa de manifest una marcada diferència entre sexes: amb les dades del 2012, afirmen que van fer servir el condó en la seva darrera relació sexual el 64,7% de les noies, davant d'un 76,2% dels nois.

La disminució en l'ús del preservatiu podria atribuir-se, segons l'equip investigador, a l'increment de l'ús de la píndola anticonceptiva per part de les noies i al coitus interruptus en els nois. No obstant, en aquest estudi el descens no ha pogut vincular-se a la millora en l'accés a la píndola d'emergència, que ja es pot comprar sense prescripció mèdica a les farmàcies.

Glòria Pérez atribueix la relaxació a les mancances d’educació afectiva i sexual per part d’escoles i famílies. “No només cal explicar què és la reproducció, sinó com s’utilitza el preservatiu. També és necessària l’educació sexual i afectiva, posant èmfasi en tots els aspectes de la sexualitat, i reforçant les habilitats per negociar el mètode anticonceptiu amb la parella, saber dir no en cas que no hi hagi acord.”

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.

Josep Pagès i Canaleta de CARDEDEU EL VALLES ORIENTAL UN DE SOL NO DOS
1.
Caldria recuperar la BONA CAMPANYA ques feia per la Televició PONTELO .. PONSELO i Parlar molt mes de tot aixo per les Televicion Publicas con TV-3 a DE SER UN sERVEI PUBLIC parlar de sexe de relacions sexuals RECORDU al gran programa Televisiu HABLEMOS DE SEXO DE LA DOCTORA OCHOA Mai mes i en cap televició he visto un programa tan imformatiu con era aquel va ser ala TVE-1 Ja fa molts anys . FALTA Programes de bona imformació setmanal i menys FORMULA-1 .. que no ens serveix de cap utilitat si no un enorme gasto a TV-3 GASTO PUBLIC GRAN
  • 0
  • 0

Comenta aquest article