Neix una campanya per reivindicar el dret dels infants a tenir bons records

La Fundació Pere Tarrés llança 'El Pati Més Gran', una iniciativa per sensibilitzar la ciutadania i recaptar fons per a 22 centres socioeducatius


Els patis de les escoles són testimoni de grans moments que els més petits comparteixen. Des d'estones jugant al mocador, fins a instants fent 'sorra fina'. No tots els infants, però, poden gaudir de la mateixa manera de la seva condició a causa de les dificultats econòmiques, familiars i socials.

La Fundació Pere Tarrés ha llançat la campanya de sensibilització i mobilització 'El Pati Més Gran', en el marc del Dia Universal dels Drets dels Infants que se celebra demà. L'eix central és una pàgina web on tothom pot geolocalitzar una vivència o experiència viscuda en la seva infància i compartir-la amb les seves amistats a través de les xarxes socials. Es vol d'aquesta manera crear una mena de pati gegant, que emmagatzemi una quantitat ingent de records.

La iniciativa, presentada aquest matí al centre socioeducatiu del AEI Raval (Barcelona), respon a un doble objectiu: "Sensibilitzar la gent d'una problemàtica que afecta tota la societat catalana i, un de superior, recaptar fons perquè els centres socioeducatius puguin continuar funcionant",  ha explicat Josep Oriol Pujol, Director General de la Fundació Pere Tarrés.

Actualment l'entitat atén entorn a 2.500 infants anualment en els seus 22 centres. Sovint presenten dificultats en l'aprenentatge, poca motivació pels estudis i problemes de conducta i de socialització, generalment com a conseqüència de la situació que viuen a casa.

"Creiem que l'origen d'un infant no ha de limitar l'accés a oportunitats futures i pensem que podem contribuir en aquest repte", assegura Carles López, Coordinador de la Xarxa de Centres Socioeducatius.  Per aconseguir-ho, però, necessiten suport econòmic per incrementar el nombre de professionals i poder donar resposta a les singularitats de cada infant. De la mateixa manera, requereixen de recursos per gestionar els voluntaris i restaurar algunes infraestructures.  "Estem parlant de centres on hi ha goteres, humitats...Costa estar-s'hi", ha constatat López.

Fita: 55.000 euros en donacions

El cost d'atendre un infant en aquests espais gira entorn als 2.100 euros anuals. Berenar durant una setmana val cinc euros. Disposar de material escolar, 10, i fer reforç educatiu durant un mes costa 50 euros. Des de la Fundació esperen poder-ne recaptar 55.000 en donacions a través de la campanya -20.000 més que els aconseguits amb la del 2014 (31.500).

La iniciativa ja compta amb el suport i la participació de molts particulars i organitzacions. Fins el moment, s'hi han sumat més de 200 centres d'esplai amb més de 4.000 monitors, un centenar d'escoles públiques i concertades, centres cívics i casals de gent gran, estudiants universitaris, així com empreses i entitats i personatges reconeguts del panorama cultural i esportiu català.

Ignasi Sagalés, director de l'AEI Raval, ha assegurat que des del centre socioeducatiu es volen "tractar les situacions invisibles i generar mecanismes per garantir la igualtat". En aquest espai s'atenen entorn a 200 infants i joves amb situacions dispars, però un element comú: dificultats per part de les famílies d'acompanyar-los.

Sagalés constata un problema d'autoestima per part d'aquests menors d'edat. "Molts nanos porten una llosa perquè, una -'sóc marroquí' i l'altre -'sóc del raval". Per a fer front a aquesta situació, diu, cal acompanyament emocional i socioeducatiu. "El sentit de l'educació és el sentit del futur", ha sentenciat.
 

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article