Els aturats tenen el triple de risc de patir trastorns mentals

Un estudi sobre l'efecte de la crisi posa de manifest que la població més vulnerable visita més el metge i és més propensa a les addiccions


Els aturats, les persones que reben pensions no contributives i les desocupades de llarga durada utilitzen més els serveis sanitaris, tant els d'atenció primària -1,4 vegades més- , com els de salut mental -3,5 vegades més.

Així mateix, tenen un 2,8 més de risc de patir un trastorn mental greu i el doble de probabilitats de consumir psicofàrmacs -antidepressius, ansiolítics, antipsicòtics, hipnòtics i sedants. Un 39% de les persones a les quals no s'aplica el copagament  farmacèutic -aturats de dos anys, pensions no contributives, grups en risc d'exclusió i amb discapacitat-  consumeix aquest tipus de medicaments.

Són dades de l'informe 'Efectes de la crisi econòmica en la salut de la població a Catalunya' de l'Observatori del Sistema de Salut de Catalunya, que estudia un grup de 300.000 persones exemptes del copagament.

El director de l'Agència de Qualitat i Avaluació Sanitàries de Catalunya (Aquas), Josep Maria Argimon, va evitar establir una relació de causa i efecte entre desocupació i salut mental, però va admetre que “l'atur és un factor de risc que fa augmentar la sensació de malestar”.

L'informe constata que la població vulnerable presenta pitjors resultats en salut que la població general, ja que "aproximadament el 80% de factors determinants de la salut recauen fora dels serveis sanitaris". Així, per exemple, les persones en risc d'exclusió social assisteixen al CAP vuit vegades a l'any de mitjana, mentre que la resta de població realitza sis consultes anuals.

Els aturats de llarga durada veuen i fumen més

De l'estudi se'n desprèn que el consum d'alcohol i tabac ha augmentat entre les persones en situació d'atur de llarga durada, més de dos anys, des del començament de la crisi. Una tendència contrària a la que segueix la resta de la població, que fuma i beu menys. Josep Maria Argimon ha alertat que el consum de tabac i alcohol en els aturats d'aquest tipus "no s'observava el 2006".

Els nens, les grans víctimes de la pobresa
 
L'estudi constata també un altre canvi de tendència. Si abans de la crisis el grup que més patia la pobresa eren els jubilats, ara són els nens. Els menors de 16 anys tenen més risc de pobresa (28,8%), les segueixen les persones d'entre 16 i 64 anys (20,6%) i en tercer lloc els jubilats (14,4%). Aquesta inversió s'entén per l'extensió de l'atur entre la població en edat activa, fet que provoca que els jubilats, fins i tots els que tenen pensions mínimes, tinguin en alguns casos més ingressos.

Tot i que durant la presentació de l'estudi no es van aportar dades concretes sobre crisi i suïcidis, l'informe reflexa que la taxa de mortalitat per suïcidi creix des del 2007 i que tres de cada quatre víctimes són homes (76,6%). L'augment s'explica “per l'alça que hi ha hagut en persones d'entre 40 i 60 anys”, segons Argimon.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.

Josep Pagès i Canaleta de CARDEDEU EL VALLES ORIENTAL UN DE SOL NO PAS DOS ..
2.
ELS PEDERASTRAS Molts treballen son persones importantes i en canvi abusen de criatures ¿ Quin Trastorn Mental Pateixen he ? Crec jo no sa de estar AL ATUR Aturat per Patir algun Trastor Mental els que Disfruten amb ELS CORRABOUS La veritat Algun TRASTORN MENTAL Tenen Molt Greu NO ES NORMAL Disfrutar fen patir als pobres animals .....UN CAÇADOR Tambe deu Patir un Trastorn Greu ja que matar animals per disfrutar tampoc es normal es ser un Asesino de seres vivos ..LO Bo esque avegades se maten entre els a falta de animas se disparen els mateixos ..CONDUIR BORRATXO Tambe es patir algun Trastor mental JA Que saben que podran tenir un accident i agafen igualment el cotxe.... Cada cap de setmana ja aturats que troben feina si els que moren a las carreteras casi sempre per no fer be les coses corre molt o anar borratxo parlar per el movil portan el cotxe ..EN FA GRACIA DIGUIN ELS ATURATS FUMEN I BEUEN ALCOHOL Sera que les Policias no fumen ni beruen alcohol i be treballen he ELS Treballadors fumen i beuen mes alcohol quels Aturats molt facil tenen mes diners
  • 0
  • 0
Josep Pagès i Canaleta de CARDEDEU EL VALLES ORIENTAL UN DE SOL NO PAS DOS ..
1.
TRASTORS MENTALS ,, Els pateixen els Policias Locals si no mireu aquel que esba tirar ala Gavia dels Leones del Zoo de Barcelona , ho els Mosos de Escuadra pican en porra una Criatura un carrer de Barcelona cuan no feia res . Tirar una bola ala cara de una done i treu el ull ..BAIX LLegir que diuen ELS ATURATS Fumen Moly i beuen Alcohol Aqui tambe tin que dir que las Policias Locals cuan les necesites no les trobes esque moltes vegades estan dintra del BAR . A Sant Celoni Policias Locals ban Treballar Borratxos no hu dic jo huban dir compañeros sullos ..PER LO Tan els que Treballen tambe BEUEN ALCOHOL Si no li diguin AL EX-TORERO Que Borratxo i amb el Cotxe va matar a una persona FUMA FUME TOT DÉU Cosa me agrada molt FUMIN ELS MEUS ENEMICS Ja que aixis ser patiran algun CANCER Algun dia JO SÓC ATURAT LLARGA DURADA NI BEBO ALCOHOL NI FUMU Ni tomo drogas altres no poden dir al mateix ....ELS MALTRACTADORS TREBALLEN HE i tambe pateixen TRASTORNS MENTALS MOLT GREUS ..... ELS Politics Corruptes pateixen alguna emfermetat mental ? ja que no es normal lo que fan he
  • 1
  • 0

Comenta aquest article