Barcelona destina 650.000 euros al Pla de Xoc d'Economia Cooperativa

Entre els objectius del consistori, minimitzar la feminització de la pobresa i obrir el mercat a l'Ecocupació


L' economia cooperativa, social i solidària (ECSS) no és un sector marginal a Barcelona. Representa el 7% de l'activitat econòmica de la ciutat i està composada per un teixit de 4.600 empreses, que al seu torn generen gairebé 50.000 llocs de treball i compten amb prop de mig milió de clients i consumidors.

Aquest dilluns l'Ajuntament ha presentat el Pla de Xoc d'Economia Cooperativa, Social i Solidària, que pretén donar resposta a l'emergència socioeconòmica que viu la ciutat i també "presentar alternatives d'ocupació estable, però amb un retorn mediambiental", ha assegurat Gerardo Pisarello, primer tinent d'Alcaldia de Barcelona.   

Amb un pressupost de 650.000 euros, el pla contempla sis línies d'actuació:

1. Fomentar l'economia solidària des del territori amb cinc projectes pilot a quatre districtes:Barceloneta Proa a la Mar, a la Barceloneta, Districte de Ciutat Vella; Economia Solidària Poble-Sec (Poble-Sec, Districte de Sants-Montjuïc); Impuls Cooperatiu de Sants (Sants, Hostafrancs i la Bordeta, Districte de Sants Montjuïc); Mercat Importa! (Porta, Nou Barris) i Eix Pere IV (Poblenou, Sant Martí).

2. Invertir 200.000 euros en l'entitat BiciClot perquè pugui desenvolupar el primer 'hub de la bicicleta' de Barcelona a Can Picó. Els diners es destinaran a la rehabilitació d'aquest antic magatzem, tancat el 2007, per a crear-hi un centre on "es creuïn i reforcin els serveis d'informació, assessorament, formació, oci i mecànica amb la inserció laboral, la participació social i el consum responsable", segons ha assegurat l'ànima de BiciClot, Pere Serrasolses, en declaracions a El País.

L’equipament albergarà un taller de reparació de bicicletes i aules de formació, amb la intenció d’esdevenir la “Fàbrica Escola Rebiciclem”, que desenvolupi propostes de formació per la inserció sòcio-laboral; de participació ciutadana, i de serveis i activitats de valorització de residus provinents de bicicletes abandonades.

3. Minimitzar la feminització de la pobresa a través d'una línia específica per enfortir i fer créixer les cooperatives i entitats de dones. El pla acompanyarà amb formació i recursos 20 cooperatives i organitzacions de l'Economia cooperativa, social i solidària  composades per dones i amb recursos limitats o  dificultats per accedir a finançament.  

4. Impulsar programes de pràctiques professionals per a joves en empreses cooperatives. Dins d'aquest nou programa es preveu organitzar jornades amb estudiants per donar a conèixer el servei, oferint pràctiques a cinc universitats de Barcelona.

5. Aplicacar els criteris ambientals, socials i de bon govern en el procés de valoració i atorgament de les subvencions. La intenció és incloure aquests criteris com a clàusules socials en els processos de contractació de l'Ajuntament com a administració pública, per tal de premiar les empreses que ofereixin retorn social.

6. Obrir el mercat a l'Ecocupació. L'Ajuntament vol explorar un mercat potencial en l'àmbit de l'estalvi energètic i la producció renovable en edificis públics. L’objectiu és crear un ecosistema d'empreses, persones aturades i administració, que generin  serveis d'estalvi energètic en un grup nombrós d'edificis públics, en una fórmula que sigui viable  i sostenible a llarg termini, per tal d'estendre-la posteriorment a tota la ciutat. "L'adminsitacio ha dactuar com a tractor i impulsar l'ocuapció verda en diferents sectos de l'economia", ha reblat Pisarello.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article