L'IEC considera 'obsoleta' l'associació de 'mongolisme' amb 'síndrome de Down'

Canviarà la definició de 'síndrome de Down' , 'subnormal' , 'mongolisme' i 'mongòlic', modificació sobre la qual discrepen Dincat i la Fundació Catalana Síndrome de Down


L'Institut d'Estudis Catalans (IEC) modificarà les definicions de les paraules 'Mongòlic', 'Mongolisme', 'Síndrome de Down' i 'Subnormal', segons ha explicat aquest matí el programa El Món a Rac1.

El canvi es deu a la polèmica que va generar que Javier Nart, representant de Ciutadans al Parlament Europeu, usés el terme 'subnormal' per referir-se a les persones amb síndrome de Down. Arran d'aquesta intervenció, Paloma, mare d'una filla de tres anys amb aquesta afecció congènita, va posar de manifest que, en realitat, el polític no havia comès cap error, ja que la RAE recollia la següent definició: "Dicho de una persona: Que tiene una capacidad intelectual notablemente inferior a la normal".

Rac1 es va fer ressò el març de l'any passat d'aquesta informació i va constatar la necessitat de modificar també certes paraules del diccionari de la llengua catalana de l'Institut d'Estudis Catalans (DIEC), ja que havien adquirit una connotació pròpia de l'insult.

Avui, el programa de Jordi Basté ha explicat que ha rebut un comunicat per carta de l'IEC, en el qual s'assegura que la secció filològica de l'institut va aprovar el setembre la modificació dels mots esmentats.

Els canvis

- La definició actual de 'Subormal' - "que pateix una deficiència mental"- es substituirà per  -"que presenta una discapacitat mental". A més, davant de la definició s'hi introduirà el terme "obsolet" (OBS).

- A ' mongòlic'/'mongolisme' també s'hi introduirà davant de la definició 'OBS' i en el cas de 'mongòlic' es farà referència a "un afectat per síndrome de Down', no per 'mongolisme'.

- A l'entrada 'Síndrome de Down' es substituirà "es caracteritza per un aspecte especial que recorda els individus de raça mongòlica i per una deficiència mental" per "es caracteritza per una discapacitat mental i uns trets fisonòmics especials, com ara un crani petit, l'occípit pla, els ulls petits i oblics i la cara ampla".


Dincat i la Fundació Catalana Síndrome de Down discrepen amb les modificacions

Dincat (Federació Catalana de la Discapacitat Intel·lectual) i la Fundació Catalana Síndrome de Down discrepen sobre la revisió que l’Institut d’Estudis Catalans vol portar a terme de les definicions. Les dues entitats valoren positivament la voluntat de l’IEC de revisar aquests termes amb l’objectiu d’eliminar les connotacions negatives i d’atendre les demandes dels ciutadans, però consideren que la modernització de les definicions és incorrecta i estigmatitza de nou les persones amb discapacitat.

Segons expliquen en un comunicat, és incorrecta perquè el concepte “discapacitat mental” no té una base clínica i perquè evidencia la confusió entre “trastorn mental” i “discapacitat intel·lectual”. També és una revisió estigmatitzadora perquè definir “mongòlic” i “mongolisme” com “afectat de Síndrome de Down” és perpetuar una sèrie d’estereotips, estigmes i prejudicis cap a les persones amb discapacitat.

Malgrat que el diccionari explicita que aquestes definicions són obsoletes (OBS), Dincat i la Fundació Catalana Síndrome de Down volen recordar que no és suficient indicar que es tracta d’unes definicions desfasades, inadequades o que han deixat d’utilitzar-se. Les dues entitats, conscients de l’ús pejoratiu i com a insult d’aquestes paraules, demanen una revisió actualitzada i ajustada al moment actual.

Dincat i la Fundació Catalana Síndrome de Down es mostren disposades a treballar conjuntament amb l’IEC per portar a terme una revisió acurada d’aquestes definicions, posant a la seva disposició els recursos i coneixements científico-tècnics.



 

 
 

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article