Les queixes al Síndic han augmentat un 9'9% respecte el 2014

Combatre la vulerabilitat, consolidar la igualtat d'oportunitat i millorar la radicalitat democràtica, les propostes del Síndic per al nou context polític i social


El síndic de greuges de Catalunya, Rafael Ribó, ha presentat aquest dijous, 11 de febrer, el seu informe al Parlament de 2015. Durant tot l'any anterior, i tal com ja va avançar Ribó a mitjans de gener, el Síndic ha recopilat, per primer cop, més de 10.000 queixes, un 9'9% més que l'any anterior. En els últims deu anys les queixes presentades al Síndic han crescut un 100%. A més de les queixes, el Síndic ha atès 12.278 consultes i ha actuat d'ofici en 205 casos.
 

Un terç de les queixes rebudes al Síndic aquest any han estat relacionades amb les deficiències en la protecció de drets socials. Aquest percentatge és similar a l'any anterior i segueix la dinàmica dels darrers exercicis. El segon grup en volum de queixes i actuacions d'ofici està relacionat amb l'àrea de consum en serveis d'interès general, principalment han estat queixes sobre telefonia, electricitat, aigua i electricitat. Un tercer bloc menor de queixes continuen sent les qüestions burocràtiques i també sobre polítiques de medi ambient. Finalment, el síndic ha destacat que les queixes sobre llengua només van representar el 0'5% del total del greuges presentats.

L'informe de 2015 presentat per Ribó conté tres blocs de recomanacions pel que fa a situacions de vulnerabilitat, igualtat d'oportunitats i radicalitat democràtica.



Tres eixos de lluita contra la vulnerabilitat

El síndic de greuges ha subratllat que cal una "política més decidida" per atacar especialment les "lesions de drets als col·lectius vulnerables". Rafael Ribó ha demanat fomentar la recuperació dels drets socials sobretot en allò "urgent" que requereix actuacions "d'emergència". En aquest sentit, el síndic ha criticat els retards en els pagaments de la renda mínima d'inserció a causa, moltes vegades, de problemes de gestió i d'aplicació d'aquestes rendes. Un segon eix de demanda per part del síndic ha estat la necessitat d'un inventari del parc públic d'habitatges per millorar-ne la seva adjudicació. El tercer eix per contrarestar la vulnerabilitat social fa referència a la garantia d'accés als subministraments bàsics amb el compliment, de forma total i sense retards, de la Llei 24/2015, de 29 de juliol.

La igualtat d'oportunitats en cinc àmbits

Rafael Ribó ha fet especial èmfasi en la necessitat de consolidar el principi d'igualtat d'oportunitats. En aquest sentit ha destacat que cal destinar recursos residencials suficients per al col·lectiu de persones grans per tal que aquests puguin desenvolupar la seva vida el més autònomament possible. El síndic també ha parlat de la necessitat de millorar la gestió de les llistes d'espera a la sanitat pública i ha recordat, en aquest àmbit, les seves reserves sobre el projecte VISC+ de venda de dades dels pacients, sobre el qual ha reclamat, de manera "imprescindible", al control de les dades a través d'auditories permanents. En aquest bloc d'igualtat d'oportunitats, Ribó s'ha mostrat especialment contundent en amb les recurrents incidències en el servei de Rodalies RENFE i en la manca d'inversió per millorar la mobilitat a altres zones del país. Finalment, el síndic reclama una igualtat d'oportunitats a l'àmbit educatiu per millorar l'accés als estudis, combatre la segregació escolar i garantir les necessitats especials dels alumnes.

Els tres punts claus de la radicalitat democràtica

El representant del síndic ha destacat la necessitat de fomentar encara més la democràcia de base i per això reclama amb contundència el tancament dels CIE, començant pel de la Zona Franca que, després d'unes obres, continua amb previsió d'obrir en breu. Ribò també ha tornat a criticar els problemes per exercir el vot que hi ha hagut en les darreres eleccions de 2015 i també s'ha fet ressò de la manca de pluralisme dels blocs electorals i el poc control que s'ha exercit sobre els altres mitjans. Finalment, com a tercer punt necessari de radicalitat democràtica, el síndic ha destacat la necessitat de facilitar i recuperar la memòria democràtica del país a partir d'aplicació, per part dels governs, de mesures concretes en aquest sentit.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article