Recollida de fons per importar una teràpia més eficaç contra la leucèmia

La sala Luz de Gas de Barcelona va acollir ahir un concert solidari perquè l'Hospital Clínic pugui implementar el tractament CART


'La Nit Taronja', l'acte solidari que han organitzat des del Projecte ARI per recollir fons per curar la leucèmia aguda, ha estat un èxit. Centenars de persones han omplert aquest dijous, 25 de novembre, la sala Luz de Gas de Barcelona per escoltar Love of Lesbian i aconseguir mig milió d'euros la implementació a Catalunya del CART, una teràpia innovadora capaç d'eliminar el 85% dels casos de leucèmia limfoblàstica aguda que ara només s'aplica a EUA.

Quan l'Ariadna Benedé va fer 13 anys li van diagnosticar leucèmia. Just l'any que en feia 18 semblava que havia guanyat la batalla a la malaltia però va tenir una recaiguda i va necessitar més quimioteràpia, radioteràpia i finalment un trasplantament de mèdul·la. La seva família va moure cel i terra per buscar algun tractament més eficaç per curar la leucèmia aguda com la que patia l'Ariadna i, finalment, el van trobar amb el CART.

Es tracta d'una immunoteràpia basada l'alteració genètica de limfòcits del pacient per tal que la cèl·lula immunològica reconegui l'antigen de la leucèmia i ataqui la malaltia sense afectar els teixits sans. Per ara només s'aplica en alguns hospitals dels Estats Units però ha aconseguit eliminar la leucèmia limfoblàstica aguda en un 85% dels casos. La família de l'Ariadna es va tornar a activar per portar el tractament a Catalunya i va crear el Projecte ARI, nom escollit en honor a l'Ariadna i també perquè les sigles signifiquen Assistència Recerca Intensiva.

Paral·lelament a la recaptació de fons, l'Hospital Clínic de Barcelona va començar la investigació d'aquesta teràpia ara fa tres any en col·laboració amb l'Institut d'Investigacions Biomèdiques August Pi i Sunyer, l'Institut Josep Carreras, la Universitat de Barcelona i l'Hospital Sant Joan de Déu. Ara aquesta primera fase ha acabat i la recaptació de fons del Projecte ARI servirà per finançar un estudi clínic a una desena de pacients. Si té resultats favorables, es podria implementar d'aquí a sis mesos, segons l'Hospital Clínic.

Aquest mig milió d'euros que el Projecte ARI lluita per recaptar també serviran per millorar la Unitat d'Assistència Domiciliària per al malalt de leucèmia i tumor sòlids, la unitat que tots aquests anys ha ajudat a l'Ariadna Benedé a superar la leucèmia.

 

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article