#ProuRacisme, una mobilització contra l'actitud de la UE davant la crisi de refugiats

Se celebrarà demà dissabte simultàniament a 40 ciutats europees, entre les quals Barcelona i altres municipis catalans


Unitat contra el Feixisme i el Racisme (UCFR) ha organitzat a Barcelona una manifestació contra l'acord entre Turquia i la Unió Europea (UE) per expulsar les persones refugiades que arriben a Grècia des de les costes turques. Sota el lema #ProuRacisme, la protesta se celebrarà demà dissabte 19 de març a les 5 de la tarda, dos jorns abans del Dia Internacional per l'eliminació de la discriminació racial.

Diverses ciutats europees acolliran movilitzacions. Se n'han convocat fins a 40 arreu del continent, algunes a diferents municipis de Catalunya. La marxa de Barcelona iniciarà el recorregut al Triangle Rosa del Parc de la Ciutadella i acabarà davant del mar, com a símbol de benvinguda a les persones que migren. Amb aquesta iniciativa es demanen garanties legals d'accés al continent europeu per a les persones que fugen de zones de conflicte o simplement, que volen marxar del seu país d'origen. El principi d'acord entre Turquia i la UE ha depertat fortes crítiques tant per part d'organitzacions humanitàries i de defensa dels drets humans, com d'alguns estats, en considerar-lo il·legal.

La protesta, assegura l'organització, pretén ser multitudinària i vol assenyalar el “racisme que vivim cada dia als nostres pobles i ciutats”. Aquesta vegada ha apostat per un format innovador i seguirà una ruta per diferents espais de la ciutat amb especial significació en la lluita antiracista. En alguns punts del recorregut s’organitzaran expressions artístiques que aniran des del circ fins al teatre o la pintura. “La ruta permetrà connectar amb les reivindicacions socials”, ha expressat Toni Borrell, membre de Stop Marte Mortum. En aquest sentit, destacaran el rebuig de l’acord entre Turquia i la UE, una mostra de suport al col·lectiu LGTB, la lluita contra la islamofòbia i l’eradicació del feixisme sota la consigna 'Feixisme mai més'.



La UCFR, el moviment promotor de la mobilització, compta des del 2010 amb més de 500 adhesions d’entitats i plataformes, entre les quals destaquen SOS Racisme Catalunya, Stop Mare Mortum i la Comissió Catalana d’Ajuda al Refugiat (CCAR). No obstant, també reuneix entitats d’àmbits diferents com el Consell Nacional Joventut de Catalunya (CNJC), l’Assamblea Nacional Catalana (ANC), Òmnium Cultural o Súmate, sindicats com ara CCOO, CGT i UGT i partits polítics (CUP, ICV-EUiA i PSC).

Altres mobilitzacions

La manifestació de demà, però, no és l'única mobilització que s'ha organitzat a casa nostra durant aquest mes. Dimecres passat, les plataformes UCFR i Stop Mare Mortum van convocar una encesa d’espelmes a diversos municipis dels Països Catalans (Ribes, Castelldefels, Sitges, Vilanova i La Geltrú, Mollet del Vallés, Sabadell, Barcelona) per defensar els drets dels refugiats i rebutjar el pacte, titllat popularment d''acord de la UErgonya'. Tot i la pluja, centenars de persones d'arreu del territori van sortir al carrer i es van aplegar sota zones cobertes de diverses ciutats i pobles per encendre les espelmes.

Paral·lelament, Intermon Oxfam ha organitzat la campanya d'Intermon Oxfam 'Stop preacord UE-Turquia' que ha recollit 108.130 signatures.

Una retrospectiva de la crisi de refugiats

El passat 2015 més d'un milió de persones refugiades van arribar a Europa perl Mediterrani i més de 3.700 van morir o desaparèixer pel camí, especifica SOS Racisme. Actualment, l'Estat Espanyol acull tan sols 18 dels 18.000 refugiats que es va comprometre a rebre. En aquest sentit, l'alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, va afirmar dimecres passat que la ciutat de Barcelona està en disposició d'acollir un centenar de refugiats de manera immediata i la Generalitat ha demanat que se li deleguin les competències per a fer una gestió directa d'aquesta qüestió que ara per ara passa, en primer lloc, per l'Estat espanyol.

En aquest sentit, la consellera de Treball, Afers Socials i Famílies, Dolors Bassa, també ha denunciat la manca d'informació que els ha arribat del govern espanyol. "L'Estat no ha comunicat ni per un moment a cap institució ni a cap municipi dades de persones refugiades que hagin vingut: ni nom, ni moment d'arribada, ni edat, ni perfil, ni necessitats sanitàries", ha reblat. Des de Madrid, però, s'ha manifestat que Catalunya podria acollir avui mateix entre 500 i 590 persones refugiades i podria arribar a les 1.800 places per fer front a aquesta emergència social, sumant els albergs de la Generalitat.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article