Indignació entre les entitats catalanes per la sentència del Suprem sobre el 0,7% social

El Tribunal ha validat el reial decret de l'Estat espanyol pel qual Madrid té la potestat de repartir entre les ONG els fons provinents de l'IRPF


El Tribunal Suprem s'ha manifestat, una altra vegada, sobre la disputa entre la Generalitat i l'Estat per la gestió dels diners que surten de la casella de 0,7% de la declaració de l'IRPF, que es destinen a finalitats socials. Ha decidit donar la raó a Madrid, donant per bo l’últim reial decret 536/2013 del govern espanyol, i desestimar que la competència per repartir aquests ajuts sigui de la Generalitat. 

Paradoxalment, en els darrers vint anys, el Suprem i el Tribunal Constitucional havien reconegut la competència de la Generalitat fins a tretze vegades -la darrera, el passat juny. Aquest canvi de posició ha estat titllat de "contradictori" per la Taula d'Entitats del Tercer Sector Social de Catalunya, que agrupa més de 3.000 entitats socials catalanes. La variació de criteri representa, per Oriol Illa, president de la Taula, una “involució” que tindrà efectes “absolutament negatius”.

La Taula denúncia que en les darreres convocatòries l’Estat va eliminar el concepte d''assistència social’ de les bases de les subvencions , conscients que la Constitució la reconeix com a competència autonòmica. Així ho reflecteixen els articles 148.1.20 de la Carta Magna i també el 166 de l’Estatut.

"És evident que el conjunt de les entitats beneficiaries d’aquestes subvencions es dediquen a l’assistència social, i que els projectes subvencionats tenen tots relació amb l’assistència social", es queixa la Taula, que lamenta que "es tracta d’una trampa jurídica de l’Estat que la sentència obvia completament".

Distribució desigual dels fons

Amb el canvi de gestió, Catalunya deixarà de rebre uns 13 milions d'euros que s'invertien en una seixantena de programes d'ajuda social, segons explica la Taula d'Entitats en un comunicat. En conseqüència, la diferència entre el que Catalunya aporta al fons del 0,7% i el que rep serà “encara més gran”.

S’estima que Catalunya va aportar el 2014 a fins socials entorn a 54 milions d'euros de la recaptació estatal del 0,7% de l'IRPF. No obstant, només va rebre 31 milions destinats a programes socials. Va disposar, doncs, de 24 milions menys del total aportat pels contribuents catalans en fer la declaració de la renda. Aporta un 25% del total dels fons i en rep un 14%.

La Plataforma del Tercer Sector, d'àmbit estatal, amb el Suprem

Contràriament a la Taula del Tercer Sector, d'àmbit català, la Plataforma del Tercer Sector, estatal, valora la resolució del Suprem com una “bona notícia”. La plataforma es mostra satisfeta perquè considera que la nova situació aportarà estabilitat al sector.

El president de la Plataforma, Luciano Poyato, va dir ahir en roda de premsa que “ja no hi ha cap dubte” sobre la validesa del sistema de finançament de les entitats socials a través de l’IRPF. 

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article