‘La Realitat de l’Ajut’, un web sobre transparència en polítiques de cooperació

Es tracta d’una iniciativa d’Oxfam Intermón en què es detallen els fons destinats a aquesta matèria per part de la Generalitat, les entitats locals i les universitats des del 2007 fins al 2014


Oxfam Intermón publica anualment des de 1994 ‘La Realidad de la Ayuda’, un informe independent sobre la política de cooperació espanyola. Enguany, ha fet un salt qualitatiu i ha decidit oferir també als seus lectors el seguiment de la política de cooperació catalana a través d’una plataforma web.

Després del llançament del web realidadayuda.org el passat gener de 2015, arriba ara un portal específic sobre la política de cooperació de les institucions catalanes. Entre les analitzades, s'hi troben la Generalitat, les universitats i les entitats locals del territori català.
 
Es tracta d’un portal web que detalla els fons destinats a cooperació entre 2007 i 2014, el darrer any del qual hi ha dades tancades sobre Ajuda Oficial al Desenvolupament (AOD). La idea d’aquest projecte rau en la necessitat de promoure la transparència oferint una informació visual, interactiva i útil per tal d’empoderar la ciutadania. Des de l’organització, consideren que les institucions no tenen interès en donar aquesta informació, que a més té poca visibilitat a la premsa i, per tant, hi ha poc contingut accessible. Això es tradueix en una xarxa endogàmica, és a dir, una informació que no transcendeix a la ciutadania.
 
El web realitatajut.org reuneix 15.000 projectes de cooperació amb un pressupost de 466 milions d’euros en un interval de set anys. A més, totes les dades que s’ofereixen es troben en diferents formats i orientacions: Quant s’ajuda? On es destinen les ajudes? Qui les ofereix? Sobre què s’incideix? Quina és la política de cooperació catalana respecte la resta de comunitats? Quins són els objectius? S’han complert els propòsits?
 
La pàgina també ofereix tutorials per entendre les dades amb més facilitat i disposa també d’un glossari amb 90 termes de l'àmbit de la cooperació, tots ells contextualitzats i adaptats. Entre aquests, trobem conceptes com ‘cooperació al desenvolupament’, ‘cofinançament’ o ‘serveis socials bàsics’.
 
Valoració de les dades
 
A banda d’oferir un buidatge extens de dades que posen el focus en la política catalana, Oxfam Intermón facilita tanmateix una valoració d’aquestes. En aquest sentit, la ONG fa un balanç negatiu de la passada legislatura. Durant els últims 8 anys, la política de cooperació ha estat la política pública més castigada, amb unes retallades de fins al 80% dels recursos destinats a projectes de cooperació internacional des de les institucions catalanes.
 
Al portal web, es destaca un ajuda escassa i fragmentada incoherent amb les prioritats, una insuficient aportació als països menys avançats i una tèrbola atenció als conflictes oblidats. És per això que des d’Oxfam Intermón se suggereix una recuperació progressiva dels fons d’AOD, fins arribar al 0,4% de la Renda Nacional Bruta l’any 2020. Fins llavors, hi ha molta feina a fer.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article