'TransparEnt', nou portal de transparència adreçat a entitats sense ànim de lucre

Es tracta d'una eina que vol contribuir a reforçar el compromís del tercer sector en la visibilització dels seus comptes per tal de fer efectiva la Llei de Tranparència aprovada el 2014


El Laboratori de Periodisme i Comunicació per la Ciutadania Plural (LPCCP) de la Universitat Autònoma de Barcelona, amb la col·laboració de l'equip d'investigació ARPA de la Universitat de Girona, ha impulsat la plataforma web TransparEnt. Es tracta d'una eina que permet a les entitats sense ànim de lucre avaluar el seu estat de transparència, saber com millorar la comunicació i obtenir certificats d’autoacreditació que demostrin la seva progressió als diferents nivells.

La plataforma posa a l'abast de les entitats 45 indicadors sobre transparència distribuits en 5 blocs temàtics: l’entitat, els òrgans i persones que en formen part, la seva gestió, la informació sobre l'entitat i la participació, i contempla cinc nivells de dificultat en forma d'esglaons. A més, TransparEnt ofereix una versió demo per provar l'eina abans de registrar-se.

TransparEnt es va presentar públicament el passat 7 d'abril a la seu del Departament de Treball, Afers Socials i Famílies de la Generalitat. Aquest portal contribueix a reforçar el compromís del tercer sector amb la visibilització dels seus comptes i vol ser un instrument al servei de la Llei de Transparència aprovada pel Parlament de Catalunya el desembre de 2014, que insta a les administracions públiques a facilitar eines que ajudin a aplicar-la. Segons l'organització, «la transparència és un valor imprescindible per generar confiança i millorar la gestió».

Formacions sobre transparència i qualitat de la informació

Amb l'objectiu de proporcionar recursos i criteris per a publicar informació completa i entenedora que generi confiança i noves oportunitats, la mateixa organització també organitza sessions formatives. Aquestes, tenen una dinàmica participativa i una durada aproximada de tres hores i mitja, estructurades en tres parts. A la primera part, es fa una reflexió compartida sobre la incorporació de la transparència com a valor per a veure quines són les dificultats que comporta i les oportunitats que es generen. A continuació, es fa un exercici d’autoavaluació de la transparència que cada entitat participant aplica al seu cas. I per últim, es mostren exemples de bones pràctiques amb webs d'entitats participants i altres d'especialment adequades.

Fins ara, ja s'han impartit fins a 20 sessions a diferents ciutats de Catalunya el 2015, entre les quals Tarragona, Terrassa, Mataró, Manresa, Lleida, Sant Boi, Sabadell, Girona, Granollers i Barcelona. El proper 29 d'abril s'impartirà una sessió al centre Caf Gestión de Barcelona orientada a formar en l'utilització de la plataforma TransparEnt i en el coneixement dels indicadors i criteris de transparència i qualitat de la informació del projecte, i el 9 de juny es farà una segona formació a l'edifici Torre Jussana.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article