1 de cada 5 entitats ha reestructurat els equips de treball el 2015 per la crisi

L’ocupació al tercer sector social de Catalunya ha augmentat un 5%, fins arribar a les 90.000 persones, però tan sols 1 de cada 10 entitats percep la millora econòmica


El Tercer Sector Social dóna feina a 90.000 persones a Catalunya, un 3% del total de treballadors del país. L’ocupació del sector ha augmentat lleugerament el 2015, un 5% respecte de l’any anterior, però les dificultats econòmiques segueixen causant estralls.

D’acord amb l’Anuari de l’Ocupació del Tercer Sector Social, elaborat per la Confederació a partir de qüestionaris a 249 entitats, un 21% de les organitzacions ha hagut de fer reestructuracions dels equips de treball el 2015 amb motiu de la crisi. Dit d’una altra manera, una de cada cinc entitats del país encara l’any passat va veure’s obligada a fer ajustos. D’aquestes un 46% van ser salarials i un 13% , de jornada laboral. Els acomiadaments representen el 9% de les reestructuracions realitzades. 

Durant la presentació de l'estudi aquest dijous al Palau Robert, el president de la Confederació, Joan Segarra, ha recordat que l'anuari és "una eina que ens permet tenir informació sobre la situació i l'evolució de l'ocupació al tercer sector" i ha assegurat que "és un projecte valent i un exercici de responsabilitat i transparència", ja que posa de manifest també la necessitat de millores i marca els deures pendents. 

Així, per exemple, tot i que sembla que s’ha trencat la tendència a la caiguda de l’ocupació, tan sols 1 de cada 10 entitats nota aquesta millora. De les que perceben la recuperació econòmica (11%), un 65% ha augmentat la contractació i un 13%, els salaris. Davant d'aquest escenari de creixement, el principal repte plantejat per les associacions ja no és l'augment de la contractació, sinó la millora de l'estabilitat laboral i la millora salarial.

"Quan més estable és el finançament que es rep més fàcil és fer una ocupació de qualitat", ha reconegut  la Consellera de Treball, Afers Socials i Famílies, Dolors Bassa, durant la presentació. "Des del Departament treballem perquè el finançament a les entitats sigui en base a la concertació i no a la subvenció", ha dit.  

Catalunya, país de petites i mitjanes empreses
Gairebé la meitat de les entitats a Catalunya tenen contractades entre 10 i 49 persones de forma directa; un 26%, entre 50 i 199, i tan sols un 10% més de 200. Així, doncs, el tercer sector social es composa per petites i mitjanes empreses, ja que el 90% de les entitats tenen menys de 250 treballadors. 

L’evolució dels contractes mostren una lleugera tendència cap a la contractació indefinida, passant del 57% el 2014 al 60% el 2015. Amb tot, i segons les dades obtingudes, el sector encara se situa per sota de la mitjana de la contractació indefinida del mercat laboral català, del 80%.En relació al tipus de jornada laboral , el 53% de les persones tenen un contracte a temps parcial mentre que el 47% restant disposa d’un contracte a temps complet.

La majoria de les persones ocupades tenen tracte directa amb altres persones i, per tant, contribueixen al benestar de la societat. Així, un 75% de les persones ocupades treballen com a tècnics d’atenció directa. En menor mesura hi ha un 11% de tècnics d’estructura, un 6% de personal administratiu, un 5% de comandaments intermedis i finalment, un 3% de personal amb càrrecs de direcció i gerència.

Les dones, el motor del Tercer Sector Social 
El perfil professional més freqüent en el sector és el d’una dona, d’entre 25 i 35 anys, amb estudis secundaris o superiors, amb menys de tres anys d’antiguitat, que treballa de tècnica d’atenció directa amb un contracte indefinit de jornada parcial i que té un salari d’entre 13.000 i 24.000€ bruts anuals. 

El tercer sector social és un àmbit amb una gran presència femenina. Les dones conformen la major part de les persones contractades amb un 72% de presència, percentatge que supera amb escreix la representació 'd'elles' al mercar labora català (46%). 

La seva presència, però, es redueix lleument a mesura que es puja en l'escala de responsabilitat. Mentre en càrrecs de direcció i gerència les dones representen el 64%, en el grup de personal administratiu, auxiliar i de suport representen el 78%.

La diferència més significativa entre el tercer sector i el mercat laboral en general, però, és l'equitat en els salaris. Mentre a les entitats els homes cobren de mitjana un 2% més que les dones, aquest percentatge es dispara fins el 25% al mercat de treball espanyol.  En xifres globals, doncs, el sector pot presumir de no presentar una bretxa salarial per raó de gènere.  
 

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article