Puigdemont anuncia la creació d'una nova llei d'emergència social

La iniciativa arriba després que el Tribunal Constitucional hagi suspès cautelarment alguns articles de la Llei 24/2015 sobre habitatge i pobresa energètica


La cimera en defensa de la llei d'emergència social ha acordat impulsar una nova norma al Parlament. Segons ha anunciat el president de la Generalitat, Carles Puigdemont, aquesta inclourà els articles suspesos pel Tribunal Constitucional en matèria d'habitatge i pobresa energètica després del recurs del govern espanyol contra alguns articles de la Llei 24/2015.

El govern català, els partits amb representació al Parlament, diversos ajuntaments, entitats municipalistes i les entitats impulsores de la llei han decidit, tanmateix, incloure altres normes vigents en aquesta llei –algunes que no han estat recorregudes i altres que tornen a ser vigents després que el TC n'hagi aixecat la suspensió– i que poden donar cobertura a les famílies més vulnerables.

Puigdemont ha subratllat que amb aquesta decisió es pretén "deixar sense efectes pràctics la suspensió del TC” i dotar el govern català i els actors socials de les "eines per donar resposta" a les necessitats dels ciutadans. Per la seva banda, les entitats impulsores de la Iniciativa Legislativa Popular (PAH i APE) han demanat "més concreció" i rapidesa en els tràmits al govern de la Generalitat.

Nova llei "de lectura única"

Avui mateix Neus Munté, consellera de la Presidència i portaveu del govern català, es reunirà amb la comissió per tirar endavant la nova llei "de lectura única" que ha de substituir la llei d'emergència social, segons ha informat a El Matí de Catalunya Ràdio.

Pel que fa els terminis, la consellera ha assegurat que s'intentarà "que sigui al més aviat possible". "Disposarem d’un text que després, com ja es va anunciar i acordar ahir, se sotmetrà al Parlament perquè el subscriguin el màxim nombre de grups parlamentaris possibles i es demanarà que sigui amb la màxima celeritat", ha expressat. Munté confia que aquesta tirarà endavant amb el màxim consens tot i que no creu que el PP estigui predisposat a aprovar una llei que ells mateixos han portat al Constitucional.

El President de la Taula del Tercer Sector, Oriol Illa, en el mateix programa, ha reclamat que es defensi amb tots els mitjans possibles el dret a l'habitatge i que es combati la pobresa energètica. Segons Illa, cal "aconseguir que tots els actors implicats puguin arribar a un acord per fer que el parc de l’habitatge social sigui molt més gran a Catalunya".

El TC suspèn 3 lleis catalanes més: la d'impost als pisos buits, la d'igualtat i la de règim local

La 24/2015 no és l'única llei que ha passat per les mans del Constitucional darrerament. Aquest també ha admès a tràmit els recursos del govern espanyol contra tres lleis aprovades pel Parlament de Catalunya: la que recull un impost sobre els habitatges buits (14/2015) –amb el qual el govern preveia recaptar fins a vuit milions d'euros– , la d'igualtat entre homes i dones (7/2015), i la que regula l'activitat dels governs locals (16/2015).

Mariano Rajoy va incloure als recursos una petició perquè s'apliqués l'article 161.1 de la Constitució, que suposa la suspensió cautelar automàtica de qualsevol llei o disposició autonòmica que sigui objecte de recurs per part del govern. D'aquesta manera, les lleis admeses a tràmit passen a estar suspeses durant cinc mesos.

D'altra banda, el Constitucional també ha admès a tràmit dos recursos de la Generalitat contra l'Estat pel pla estatal per a la reducció de gasos contaminants en empreses i la llei de protecció civil. A diferència dels recursos de l'executiu espanyol, aquests no comporten la suspensió cautelar.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article